Komerční prezentace Aktual.: 21.09.2024 17:49

Olomouc – Hnutí ANO, které v letošních olomouckých krajských volbách výrazně zvítězilo, hodlá vyjednávat o koalici už dnes. Oslovit se chystá všechny ostatní subjekty, které se dostaly do zastupitelstva, řekl dnes ČTK lídr hnutí Ladislav Okleštěk. Podotkl, že tentokrát se koalice v kraji bez ANO postavit nepodaří. Poukázal na to, že ostatní potenciální partneři se dopředu vymezili proti spolupráci s SPD a Stačilo! Většinu tak dohromady nedají. Hnutí by mělo podle propočtů ČTK získat z 55 mandátů v zastupitelstvu 26 křesel, což je o osm více než před čtyřmi lety.

„Co se týče vyjednávání, mám jasnou představu, že oslovíme podle volebního výsledku všechny současné strany, které se dostanou do zastupitelstva a budeme s nimi chtít mluvit o tom, zda jsou ochotni s námi jít do koalice a za jakých podmínek. Podle toho budeme hledat koaličního partnera. Určitě, když je tak krásný den a tak málo hodin, budeme se snažit začít dnes a najít nějaké průniky v programech. Může se stát, že koalice bude mít třeba překvapivý charakter,“ uvedl lídr hnutí ANO.

ANO vyhrálo volby i před čtyřmi lety, získalo tehdy 18 mandátů, koalici však sestavila koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj. Okleštěk nyní poukázal na to, díky výrazně silnému mandátu bude situace pro hnutí tentokrát jednodušší. Upozornil na to, že některé strany a hnutí daly v předvolebních debatách jasně najevo, vůči komu se v koalici vymezují. „Jak to vypadá, SPD i Stačilo! se do zastupitelstva dostane, pak už to bez nás nedokážou postavit. Výběr se výrazně zúžil, zbýváme pouze my, bez nás ty počty nedají,“ doplnil Okleštěk.

V Olomouckém kraji zbývá sečíst půldruhého procenta voličů. Podle dosavadních výsledků získala ANO přes 40 procent voličů, STAN volilo přes 15 procent voličů, na třetím místě je koalice Spojenci24 s vámi následována koalicí SPD, Trikolora, PRO a Svobodní a ODS a Stačilo!. Piráti se podle dosavadních výsledků do zastupitelstva nedostanou.

Krajské volby v Olomouckém kraji v říjnu 2020 vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj má 12 zastupitelů, čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě byla SPD s pěti zastupiteli. Koaliční dohodu podepsala koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získala koalice většinu 32 hlasů. V opozici skončily vítězné hnutí ANO a SPD. Hejtmanem se stal Josef Suchánek z koalice STAN a Piráti.

Podíl.
Exit mobile version