Aktualizace: 7.07.2024 20:49

Paříž – Druhé kolo parlamentních voleb ve Francii nečekaně vyhrál levicový blok Nová lidová fronta. Podle povolebních odhadů by měl získat 175 až 205 křesel, uvedla stanice BFM TV. Na druhém místě je centristický vládní tábor prezidenta Emmanuela Macrona Spolu, který by mohl obsadit 150 až 175 křesel. Favorizované krajně pravicové Národní sdružení (RN), které jasně vyhrálo v prvním kole, skončilo podle odhadů třetí a získá zhruba 115 až 150 křesel. Žádné ze tří hlavních uskupení podle odhadů nezíská v 577členné dolní komoře parlamentu většinu 289 křesel.

Bezprostředně po uzavření volebních místností a zveřejnění odhadů ve 20 hodin se ujal slova Jean-Luc Mélenchon, lídr krajně levicové strany Nepodrobená Francie (LFI), která je nesilnějším hráčem levicového bloku. Výsledek voleb je podle Mélenchona obrovskou úlevou pro miliony Francouzů a levice zachránila republiku. Mélenchon žádal odstoupení premiéra Gabriela Attala a jmenování vlády levicového bloku.

Prezident Macron podle svého okolí vyzval ke zdrženlivosti, protože odhady výsledků podle něj neodpovídají na otázku, kdo bude vládnout, píše BFM TV. Prezident bude respektovat vůli lidu, počká ale na definitivní výsledky, uvedl podle Reuters Elysejský palác. Podle Le Monde se Macron dnes večer veřejně nevyjádří.

„Francie dnes večer řekla ne nástupu RN k moci,“ prohlásil šéf Socialistické strany Olivier Faure. Odmítl, že by se jeho strana, která je členem levicového bloku, zapojila do jakékoliv názorově nejednotné vlády, čímž v podstatě stejně jako Mélenchon vyloučil spolupráci s Macronovým táborem, píše Le Monde.

Šéfka strany zelených, kteří jsou rovněž v levicovém bloku, Marine Tondelierová, uvedla, že ve volbách zvítězila společenská spravedlnost, životní prostředí a lid.

Nespokojenost s výsledky vyjádřil šéf RN Jordan Bardella. Odsoudil dohodu ostatních stran na takzvané republikánské frontě, jejímž cílem bylo strategickým hlasováním zabránit vítězství RN. „tyto volební dohody uvrhly Francii do náruče krajní levice Jeana-Luca Mélenchova,“ uvedl Bardella.

Poslanecké mandáty obhájili mezi jinými ministr vnitra Gérald Darmanin, bývalá premiérka Élisabeth Borneová nebo bývalý socialistický prezident François Hollande.

Podíl.