Komerční prezentace Aktualizace: 4.07.2024 23:10

Londýn – Parlamentní volby v Británii podle odhadů zveřejněných bezprostředně po uzavření volebních místností vyhráli středoleví labouristé Keira Starmera. Podle průzkumu agentury Ipsos pro stanice BBC, Sky News a ITV, labouristé ve 650členné Dolní sněmovně získali 410 křesel. Vládní konzervativci premiéra Rishiho Sunaka po 14 letech u moci utrpěli debakl, podle prognózy získali 131 křesel. Příštím premiérem tak bude nynější lídr opozice a někdejší prokurátor a obhájce lidských práv Starmer, informuje stanice BBC.

Hlasovací místnosti se v zemi s téměř 70 miliony obyvatel otevřely dnes v 07:00 místního času (08:00 SELČ) a uzavřely se v 22:00 (23:00 SELČ). Konečné výsledky by měly být známy v pátek dopoledne.

K získání většiny si strana v dolní komoře britského parlamentu potřebuje zajistit 326 křesel. Podle odhadů, které se zakládají na sondáži Ipsos u 130 volebních míst, si opoziční labouristé zajistili 410 křesel, vládní konzervativci 131, Liberální demokraté 61, nacionalistická strana Reform UK 13, Skotská národní strana (SNP) deset, velšská strana Plaid Cymru čtyři, zelení dvě a další strany 19 křesel.

Překvapivý červencový termín voleb určil šéf konzervativní vlády Sunak, který nechal dosavadní sněmovnu rozpustit na konci května. Od nástupu do funkce v roce 2022 se podobně jako jeho strana potýká s velmi nízkou popularitou a předvolební průzkumy drtivé vítězství opozičních labouristů předpovídaly.

Labouristé ve svém programu slíbili voličům obnovit ekonomický růst, ze kterého budou mít prospěch i chudší vrstvy obyvatel. Důležitým bodem je pro ně reforma systému pracovní migrace, který umožňuje snadno získávat pracovní víza cizincům splňujícím požadavky zaměstnavatelů. Starmerova strana chce omezit počet přistěhovalců přicházejících za pracovními pobídkami například ze zdravotnictví či stavebnictví a více investovat do rekvalifikací Britů, aby sami zaplnili volná místa.

Levice chce rovněž omezení čekacích listin na péči ve státním zdravotním systému NHS či řešení nelegální migrace větším důrazem na vyšetřování a protiteroristické policejní operace cílené na pašerácké gangy. Naopak slibuje zrušit deportace migrantů do Rwandy, které prosadili konzervativci. Hodlá též zajistit přijetí 6500 nových učitelů či vytvořit energetickou společnost ve veřejném vlastnictví.

Podíl.
Exit mobile version