Aktual.: 17.09.2024 13:50

Praha – Odboráři veřejného sektoru zrušili své plánované čtvrteční jednání ke zhodnocení vyjednávání s vládou o růstu platů a stanovení případného dalšího postupu. Dohodu s kabinetem na navýšení výdělků zaměstnanců veřejné sféry a státu chtěli mít původně uzavřenou do středy 18. září. Kvůli povodním vše odložili, čekají na nový termín jednání s premiérem a ministry. ČTK to dnes řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Odboráři usilovali v navrhovaném rozpočtu na příští rok o posílení sumy na platy proti letošku o osm procent a o růst tarifů od ledna o deset procent. Osm ze 13 svazů veřejného sektoru, které zastřešuje ČMKOS, je kvůli platům ve stávkové pohotovosti. Ministři už dřív uvedli, že do výdělků by mělo příští rok putovat o pět procent peněz víc. Přidání by ale nemělo být plošné, víc by si měli polepšit lidé s nižším příjmem. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) začátkem září na jednání předsednictva tripartity posílení částky na platy přislíbil. Předáci původně chtěli mít dohodu s vládou o platech hotovou do středy 18. září. Řešení chtěli znát týden před tím, než bude kabinet schvalovat návrh rozpočtu. Výsledek chtěli zhodnotit ve čtvrtek 19. září. V případě neúspěchu plánovali stanovit další postup.

„Naše jednání jsme zrušili. Jsou tady povodně. Nejsme drzí a respektujeme, že na prvním místě jsou životy a zdraví lidí. V tomto případě má vláda hledat pomoc postiženým a my musíme být trpěliví,“ řekl Středula. Dodal, že předsedové a předsedkyně svazů čekají teď na případný termín jednání s premiérem.

Podle šéfa nejsilnější odborové centrály nynější záplavy ukazují potřebnost zaměstnanců veřejné sféry a státu. Zmínil třeba hasiče či pracovníky Českého hydrometeorologického ústavu, který je jednou z institucí resortu životního prostředí. Odboráři jsou přesvědčeni o tom, že profesionální nasazení a výkon pracovníků veřejného sektoru by měly posloužit jako argument pro navýšení výdělků.

Zatím není jasné, jak by se peníze měly rozdělit a jak by přidání mělo vypadat. Odbory požadují co největší sumu do tarifů. Ministři už zmínili, že by část peněz měla být na odměny podle výkonu. Uváděli také, že by navýšení nemělo být plošné a výrazněji by měli dostat přidáno lidé s nízkými platy. Ve hře je podle informací ČTK procentní úprava tarifních platů, ale i jejich zvednutí o pevnou částku.

 

Podíl.