Komerční prezentace Aktual.: 18.10.2024 10:50

Praha – Justiční odbory se nezúčastní jednání o platech, na které je spolu s odboráři zaměstnanců státních zastupitelství a Probační a mediační služby (PMS) pozval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Žádají, aby s nimi ministerstvo jednalo samostatně, řekla dnes ČTK předsedkyně Odborového svazu justice Anna Pospíšilová. Odbory se podle ní zatím nemohou vyjádřit ke středečnímu rozhodnutí vlády vyčlenit pro platy administrativních pracovníků v justici až 700 milionů korun, z ministerstva totiž zatím nedostaly žádný propočet.

„My jsme se ze schůzky, která se má uskutečnit příští čtvrtek, omluvili,“ uvedla Pospíšilová. Odbory zaměstnanců soudů podle ní chtějí mluvit se zástupci ministerstva samostatně, protože jsou součástí soudní moci, kdežto zaměstnanci státních zastupitelství a probační služby moci výkonné. Očekávají také, že se dozví, kolik peněz půjde opravdu na platy pracovníků na soudech. Z vyjádření kabinetu to podle Pospíšilové není jasné.

Justiční odbory uspořádaly minulý týden stávku, do které se zapojili zaměstnanci všech obecných soudů. Žádají vytvoření platových tabulek, které by byly oddělené od ostatních státních zaměstnanců a odrážely by specifika náročné práce u soudů. Ještě předtím usilují pro justiční personál o příplatek, který by musela schválit vláda.

O zvýšení platů a samostatné tabulky usilují také zaměstnanci státních zastupitelství. Na jaře se na ministerstvo obrátili s peticí. V hlavním městě pak minulý pátek vstoupili do třídenní stávky, kterou podpořila i Unie státních zástupců. Vstup do stávky za zlepšení pracovních podmínek zvažuje i část zaměstnanců PMS.

Vláda ve středu zároveň schválila nárůst platů vrcholných politiků, soudců a státních zástupců v příštím roce o 6,95 procenta. Podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry to ale vypadá, že kabinet svým rozhodnutím nerespektoval nález Ústavního soudu. Platy politiků, soudců a státních zástupců se v minulých letech kvůli krizovým situacím zmrazily. Soudci se obrátili na Ústavní soud, který konstatoval, že snížení jejich platů po trvalé změně koeficientu odporuje ústavnímu pořádku. Koeficient pro ně od příštího roku zrušil.

Podíl.
Exit mobile version