Komerční prezentace Aktual.: 3.10.2024 00:06

Praha – Zástupci vlády a odborů se dnes znovu sejdou k jednání o růstu platů zaměstnanců ve veřejném sektoru. Odboráři usilují o posílení sumy na platy proti letošku o osm procent a o růst tarifů od ledna o deset procent. Představitelé vlády v čele s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) uvedli, že do výdělků by mělo příští rok putovat o pět procent peněz víc. S těmito penězi počítá i návrh státního rozpočtu schválený vládou, Sněmovna ho ale ještě může změnit.

Dohodu s kabinetem na navýšení výdělků zaměstnanců veřejné sféry a státu chtěly mít odbory původně uzavřenou do středy 18. září. Kvůli záplavám, které zasáhly především Moravskoslezský a Olomoucký kraj, se ale obě strany dohodly na odložení jednání. Osm ze 13 svazů veřejného sektoru, které zastřešuje Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), je kvůli platům ve stávkové pohotovosti.

Zatím není jasné, jak by se peníze měly rozdělit a jak by přidání mělo vypadat. Odbory požadují co největší sumu do tarifů. Ministři už zmínili, že by část peněz měla být na odměny podle výkonu. Uváděli také, že by navýšení nemělo být plošné a výrazněji by měli dostat přidáno lidé s nízkými platy.

Odbory požadují růst výdělků pro 846.300 zaměstnanců státu a veřejné sféry. Z nich má odměnu podle nejnižší tabulky 359.900 úředníků, pracovníků v kultuře, technických pracovníků v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogů ve školství. Přidání předáci žádají také pro bezpečnostní složky.

 

Podíl.
Exit mobile version