Komerční prezentace Aktual.: 25.10.2024 13:13

Brno – Zvládnout depresi a úzkosti by onkologickým pacientům mohla pomáhat psychedelika. Vliv látek, které dočasně mění obvyklý způsob vnímání, myšlení a prožívání emocí, zkoumá klinická studie Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) ve spolupráci s brněnským Masarykovým onkologickým ústavem (MOÚ). Účinek jednorázové dávky psilocybinu či ketaminu chtějí odborníci do konce roku 2026 posoudit u 60 lidí. Studii dnes na konferenci Brněnské onkologické dny představil její vedoucí Jiří Horáček.

„Některé otázky života a smrti jsou velmi těžko řešitelné prostřednictvím standardních psychologických metod. Standardní terapie je založená na existenci člověka a této jistoty. Pokud je ale vážně nemocný a jistotu nemá, nemá taková terapie velkou šanci,“ uvedl Horáček. Připomněl, že psychedelika jsou účinná třeba i při léčbě traumatu. „Intoxikace mozku vytvoří podmínky pro prožití traumatu a jeho integraci. V peřince drogy si člověk vytvoří nějaký nový koncept, do kterého je trauma zasazené a zpracované do zbytku psychiky,“ dodal psychiatr.

Díky psychedelíkům podle něj člověk dokáže najít smysl i v situaci, kde ho předtím neviděl. Mohou tak pomáhat právě u lidí, které tíží obava ze smrti způsobená onkologickým onemocněním. Hlavním cílem klinické studie je zhodnotit antidepresivní účinek psilocybinu u lidí trpících depresí a srovnat jej s účinkem ketaminu, u kterého je prokázaný antidepresivní efekt.

Z MOÚ by se do studie mohlo zapojit okolo 20 pacientů. „Je to velmi slibná intervence, kterou chceme našim pacientům umožnit a zároveň se ji chceme učit od těch v Česku nejpovolanějších,“ řekl ČTK psycholog Leoš Ševčík. Odborníci z brněnského ústavu mají zájem o zavedení ketaminem asistované psychoterapie do praxe i mimo studii. „Zdravotní systém ji postupně vstřebává, za což jsem rád. Myslím, že takové know-how a podpora je v Evropě ojedinělá. Informace ze studie také mohou sloužit jako podklady při jednání s pojišťovnami ohledně financování,“ doplnil.

Dopadům onkologického onemocnění na psychiku se odborníci věnují čím dál víc. „Jestliže v Česku žije okolo 600.000 onkologických pacientů a každý má několik příbuzných, zasahuje nemoc i miliony lidí. Spustili jsme proto portál psychoonkologie, kde zájemci najdou potřebné informace o tom, co pro sebe může udělat pacient i odborník,“ uvedl předseda výboru Psychoonkologické sekce České onkologické společnosti ČLS JEP Martin Pospíchal. Právě informacemi pro lékaře či zdravotní sestry chtějí upozornit na to, že i odborník může potřebovat psychologickou pomoc, k čemuž slouží kromě jiného bezplatná telefonická linka.

Podle lékaře z MOÚ Radima Němečka onkology trápí strach z toho, že udělají chybu nebo že se špatně rozhodnou v komplikované situaci. „Náročné je samozřejmě i sdělování závažných zpráv. Téma umírání je všude kolem nás, což se dotýká i strachu z vlastní smrti. Někdy máme také pocit vlastní bezmoci, když nádor prostě zmenšit nedokážeme,“ uvedl. V minulosti někdy uvažoval, že i jiná zaměstnání jsou složitá. „Myslím si ale, že je důležité problém pojmenovat. Uvědomit si, že onkologické onemocnění je extrémní situace, pacienti vědí, že umřou a my jsme v tom tlaku s nimi. Je důležité přiznat sám sobě, že děláme náročnou práci. Zároveň ale nesmíme zapomenout na to, proč to děláme. Pomáháme těžce nemocným lidem, je to práce, která má smysl,“ doplnil.

Podíl.
Exit mobile version