Aktual.: 21.08.2024 17:11

Praha – Západní demokracie mají příliš velká očekávání od toho, co dokáží sankce vůči Rusku. Sankce Rusům sice ubližují, ale nepoloží je, shodli se odborníci na semináři s názvem „Perspektivy změny? Rusko dva a půl roku od agrese proti Ukrajině“, který se uskutečnil v Poslanecké sněmovně. Podle nich mohou být běžní Rusové ze sankcí rozčarovaní, ale mnohdy se situací nezabývají. Důvodem je mimo jiné i to, že prezident Vladimír Putin v lidech v Rusku vyvolává strach z vyjádření nesouhlasu.

„Rusko se mohlo začít připravovat od roku 2014, když došlo k anexi Krymu. Ty sankce tehdy byly tak mizerné, děravé a prázdné, že Rusové měli do roku 2022 čas, aby si připravili vnitřní ekonomiku na další případné sankce nebo si najít kamarády ve světě, kteří jim pomůžou ty sankce obcházet. Běžní Rusové se o nich ani nedozvěděli nebo se jim vysmívali. Putina v té době všichni podcenili,“ řekl Miroslav Karas, publicista a novinář, který byl v minulosti stálým zpravodajem České televize v Rusku.

Rusista Karel Svoboda připomněl, že čísla o ekonomické situaci dostávají zahraniční demokracie od Ruska. „Jako jednu z prvních věcí, co udělali, bylo utajování čísel zahraničního obchodu,“ uvedl. Podotkl, že Ruská centrální banka má navíc velice chytré odborníky, kteří včas vypracovali množství scénářů. V současné době zvyšují úrokové míry, i když oznamují inflaci kolem sedmi procent. Avšak inflace je podle Svobody jedna z věcí, jejíž hodnota se dá různě upravovat. „Některé zdroje odhadují, že skutečná inflace v Rusku se může pohybovat kolem 70 procent, avšak když to srovnáme například s Tureckem, kde je podobně vysoká, žádné revoluce se tam nedějí. Sankce Rusku ubližují, ale nepoloží je,“ uvedl rusista.

„Výsledek, který si západní země slibovaly od sankcí, se ukazuje jako chyba. Osobně v tom vidí špatný přístup západních demokracií o tom, jak by měly sankce vypadat,“ míní Karas. Dodal, že by bylo třeba také zpřísnit pobytové pobyty Rusům žijícím v západních zemích, trvat na sankcích a podporovat Ukrajinu, v čem se dá.

Politický geograf Michael Romancov řekl, že válka má mnoho podob. „Berme vážně to, co Kreml deklaruje. Tedy, že jsme s nim ve válce. Je potřeba aby od politiků zazněla značná odpověď a kam se 

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.