Komerční prezentace Aktual.: 25.10.2024 16:53

Praha – Odbory zaměstnanců ministerstva spravedlnosti uspořádají v listopadu před budovou úřadu protestní akci za zlepšení platových podmínek. Na dotaz ČTK to dnes sdělila předsedkyně odborové platformy Eliška Hronová. Podle ní se podobná akce uskuteční poprvé v historii ministerstva. Odboráři na své dnešní schůzi jednomyslně podpořili i případnou stávku, uvažují až o týdenní. Zůstávají ve stávkové pohotovosti a rozhodnutí o stávce odložili do skončení politických vyjednávání o rozpočtu ve Sněmovně.

Hronová uvedla, že protest před úřadem se uskuteční v týdnu od 11. listopadu, konkrétní termín zatím odbory nestanovily.

Politické vedení ministerstva odboráři vyzvali, aby přijalo urychlená opatření k zamezení pokračující personální destabilizace úřadu, k trvalému narovnání platových podmínek tak, aby byly srovnatelné s jinými ministerstvy, a ke zmírnění dopadu inflace na reálné příjmy zaměstnanců. Poukázali na to, že v letech 2021 až 2023 odešlo 232 zaměstnanců, což je více než polovina z celkem 427 pracovníků.

„Uvolněná místa je čím dál tím obtížnější obsadit. Například z celkového počtu 133 výběrových řízení vypsaných v roce 2023 jich bylo 54 procent ukončeno zrušením z důvodu nezájmu uchazečů. Alarmující je rovněž výsledek aktuálního průzkumu, podle něhož celých 76 procent zaměstnanců zvažuje úřad z důvodu finančních podmínek opustit nebo je tak již rozhodnuto,“ napsala Hronová.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ČTK počátkem října řekl, že průměrný plat na jeho ministerstvu je 62.000 korun a že veřejnosti se těžko vysvětluje, proč by se mělo úředníkům přidávat. „Problém je, že ministerstvo zaměstnává hodně právníků, kteří samozřejmě zejména v Praze mohou odcházet jinam,“ uvedl a připustil, že fluktuace zaměstnanců je znepokojivá.

Odboráři se dnes proti údaji o průměrné výši příjmu ohradili. „Toto číslo je zkreslené, jelikož zahrnuje platy i odměny managementu a nejvyššího vedení ministerstva,“ podotkla Hronová. „Pro ilustraci, průměrný plat ICT specialisty v roce 2023 byl na našem úřadě 52.264 Kč, zatímco na ministerstvu financí 65.906 Kč. Nástupní plat právníka ve 14. platové třídě je nyní 34.840 Kč, to je 28.000 čistého. Pro srovnání, nástupní plat pokladní v supermarketu v Praze činí 33.300 Kč,“ konstatovala.

Dodala, že služební zákon sice umožňuje individuálně ocenit výkonnost zaměstnanců osobními příplatky, ty ale podle ní s ohledem na rozpočtové prostředky ministerstva fakticky nelze už od roku 2019 navyšovat.

Odboráři jsou ve stávkové pohotovosti od července. Blažek se s jejich zástupci sešel naposledy ve čtvrtek.

Podíl.
Exit mobile version