V polské Vratislavi oslavují narození čtyř mláďat tygra sumaterského. Vedení zoologické zahrady, kde se zvířata narodila, to však drželo v tajnosti téměř tři měsíce ze strachu, že by mláďata zemřela předčasně. Tygr sumaterský patří k nejohroženějším druhům a ve volné přírodě žije pouze kolem 400 jedinců.

Mláďata se narodila 22. července, ale zoologická zahrada rozhodla, že dokud dostatečně nezesílí a nepodstoupí nutná očkování, nebude o tom informovat veřejnost, uvedla mluvčí zoo Weronika Łyseková. Každé z mláďat je nyní dvakrát větší než kočka domácí a váží přes osm kilogramů.

„Radost je o to větší, že se všichni čtyři vyvíjejí v pořádku, jsou čilí, rádi jedí a hrají si mezi sebou, stejně jako se svými rodiči,“ řekl Sergiusz Kmiecik, ředitel zoo, která chová tygry sumaterské od 60. let minulého století.

Rodiči malých šelem jsou samice Nuri a samec Tengah, jimž se už před čtyřmi lety narodila samice Surya. Ta nyní žije v zoo v německém městě Cottbus.

Paweł Sroka, vedoucí oddělení divokých šelem, uvedl, že samec Tengah je s malými tygry hned od narození. To je u tygrů vzácné, protože o mláďata se většinou stará pouze samice.

„Byl klidný a něžný a dokonce pomohl Nuri s péči o mláďata. Učí se tak s nimi pracovat,“ dodal.

V zoo jsou také spokojeni, že ve vrhu jsou tři samci a jedna samička, napsala agentura AP. Samice totiž převyšují počet samců v evropských zoo, takže nově narození samci pomohou tento nepoměr vyvážit.

Stále ještě není jisté, kam zoologická zahrada mladé tygry umístí. Než však čtveřice tygrů z Vratislavi odejde, musejí nejprve ještě povyrůst, uvedla Lyseková. Vedení jim prozatím nedalo ani jména, přemýšlí o tom, že nechá rozhodnout návštěvníky zoo a fanoušky těchto predátorů s typickým oranžovo-černým zbarvením

Tygr sumaterský je nejmenší poddruh tygra a žije pouze na ostrově Sumatra v Indonésii. Odhaduje se, že ve volné přírodě je už jen 400 kusů. Za jejich nízký počet může pytlačení a zmenšující se rozloha džungle, kterou obývají. I proto založila vratislavská zoo nadaci na jejich ochranu.

Podíl.
Exit mobile version