Aktual.: 2.10.2024 15:58

Praha – Ministerstvo obrany plánuje uzavřít rámcovou dohodu na pořízení až 20.000 kusů radiostanic RF-9820S a souvisejícího příslušenství s americkou společností L3Harris. Smlouva, o které dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu, by umožnila v příštích sedmi letech nakoupit radiostanice za celkovou cenu do 7,7 miliardy korun. V částce je zahrnuto kurzové riziko i inflace. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo obrany.

„Jedná se o rámcovou dohodu, takže částka nemusí být vyčerpána celá. Celková doba trvání rámcové dohody je sedm let od jejího podpisu,“ uvedlo ministerstvo.

Nové radiostanice jsou podle úřadu pořizovány z důvodu nahrazení zastaralých a vyřazovaných ručních stanic všech typů. „To povede k zabezpečení systému velení a řízení na nejnižší taktické úrovni v souladu s našimi závazky v Severoatlantické alianci,“ sdělilo ministerstvo.

Potřeba nových radiostanic podle něj vychází i z českých strategických dokumentů. „Díky tomu, že požadované radiostanice jsou zavedeny v řadě spojeneckých zemí, tak dojde i ke zlepšení schopnosti české armády působit ve spolupráci se spojenci. Zvolené radiostanice jsou rovněž plně kompatibilní a technicky slučitelné s již v české armádě zavedenými a používanými radiostanicemi produktové řady L3Harris,“ dodal úřad.

Podíl.