Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v září hypoteční úvěry za 24,2 miliardy Kč, což je proti mimořádnému srpnu pokles o 8,1 miliardy. Meziroční růst činil 80 procent. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 4,96 procenta ze srpnových 4,98 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

„Srpnový nebývalý nárůst zájmu o hypotéky byl pravděpodobně způsobený zákonnými změnami v pravidlech předčasného splácení, které začaly platit v září. Zářijový vývoj se tak vrací do starých kolejí a hypoteční trh pokračuje ve svém setrvalém růstu, způsobeném jak pozitivní spotřebitelskou náladou, tak pozvolným poklesem úrokových sazeb,“ uvedl hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v září dosáhl 19,7 miliardy Kč. Meziměsíčně tak klesl o šest miliard, tedy stejně jako v srpnu meziměsíčně vzrostl. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 5232, což je obdobná hodnota jako v červenci, proti srpnu jde však o pětinový pokles. Rovněž objem refinancovaných úvěrů, interně či z jiné instituce, se po jednorázovém srpnovém růstu snížil, ačkoli setrval mírně nad úrovní z června či července.

„V posledních týdnech tržní sazby z důvodu globálního vývoje mírně rostou. Jejich průměrná zářijová hodnota však byla nejnižší od konce roku 2021. Hypoteční sazby reagují na vývoj tržních sazeb s několikaměsíčním zpožděním, pokud se tak vývoj na trhu výrazněji neobrátí, další mírný pokles hypotečních sazeb by měl v příštích měsících pokračovat,“ upozornil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 2 tisíce Kč. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená současná hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6 tisíc korun. Splátka hypotéky jeden milion korun s třicetiletou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem 5500 Kč.

Podíl.
Exit mobile version