Komerční prezentace Aktual.: 11.10.2024 10:03

Praha – Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v září hypoteční úvěry za 24,2 miliardy Kč, což je proti mimořádnému srpnu pokles o 8,1 miliardy. Meziroční růst zpomalil ze 130 procent v srpnu na 80 procent. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 4,96 procenta ze srpnových 4,98 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

„Srpnový nebývalý nárůst zájmu o hypotéky byl pravděpodobně způsobený zákonnými změnami v pravidlech předčasného splácení, které začaly platit v září. Zářijový vývoj se tak vrací do starých kolejí a hypoteční trh pokračuje ve svém setrvalém růstu, způsobeném jak pozitivní spotřebitelskou náladou, tak pozvolným poklesem úrokových sazeb,“ uvedl hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v září dosáhl 19,7 miliardy Kč. Meziměsíčně tak klesl o šest miliard, tedy stejně jako v srpnu meziměsíčně vzrostl. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 5232, což je obdobná hodnota jako v červenci, proti srpnu jde však o pětinový pokles. Rovněž objem refinancovaných úvěrů, interně či z jiné instituce, se po jednorázovém srpnovém růstu snížil, ačkoli setrval mírně nad úrovní z června či července.

„V posledních týdnech tržní sazby z důvodu globálního vývoje mírně rostou. Jejich průměrná zářijová hodnota však byla nejnižší od konce roku 2021. Hypoteční sazby reagují na vývoj tržních sazeb s několikaměsíčním zpožděním, pokud se tak vývoj na trhu výrazněji neobrátí, další mírný pokles hypotečních sazeb by měl v příštích měsících pokračovat,“ upozornil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

„Banky si nadále drží svůj polštář kompenzující ušlý zisk v případě předčasného odchodu klienta. Proto se naplňují pesimistické odhady, že hypotéky v letošním roce již nezlevní. I když jedna banka nabízí velmi lákavé sazby od 3,99 procenta, realita je jiná. Klienti se tam nehrnou a s trhem tato nabídka neudělala nic,“ uvedla hypoteční specialistka FinGO Jana Vaisová. Podle konzultanta společnosti 4fin Davida Krůty lze očekávat další mírné snížení sazeb v následujících měsících, a tím i zvýšený zájem o úvěry.

Vývoj hypoték se odráží i na realitním trhu. „I v září a říjnu pokračuje trend posledních měsíců a to, že každý měsíc rostou uskutečněné obchody i vyšší počet zájemců o nákup nemovitostí. Tento trend způsobila zejména neustále se snižující úroková sazba i to, že si zájemci jsou vědomi situace, kdy začíná postupně ubývat výhodných nabídek ke koupi a ceny se začínají postupně zvyšovat,“ uvedl majitel Evropa reality Group Michal Macek. Podle něj tento trend bude pokračovat i v dalších měsících.

Podíl.
Exit mobile version