Komerční prezentace Aktual.: 18.10.2024 15:01

Praha – Univerzita Karlova (UK) ve zvláštním vydání svého časopisu Forum připomněla památku 14 obětí loňské střelby na filozofické fakultě (FF UK). Na každého, který tehdy v hlavní budově na Palachově náměstí zemřel, vzpomínají jeho blízcí. Další články v magazínu se věnují bezpečnosti či psychické pomoci těm, které tragédie zasáhla. Loni před Vánocemi přišli na fakultě o život dva pedagogové školy a 12 studentů, dalších 25 lidí bylo zraněno. Pachatel, čtyřiadvacetiletý student fakulty, po činu spáchal sebevraždu. Vzpomínky na zemřelé jsou již delší dobu dostupné i na webu univerzity.

Památku obětí si veřejnost může připomenout také u dočasného pomníku před sídlem fakulty. Na podstavci tři metry vysoké přírodní plastiky je QR kód, který odkazuje na medailonky obětí na webových stránkách školy, které nyní vyšly i v tištěném univerzitním časopise. Mezi zemřelými byla například ředitelka Ústavu hudební vědy Lenka Hlávková, vedoucí oddělení finských studií Ústavu obecné lingvistiky FF UK Jan Dlask nebo několik studentů z oboru jazyky a komunikace neslyšících.

Rektorka Milena Králíčková v pietním vydání magazínu napsala, že hrůzný čin a zbytečná ztráta tolika lidských životů akademickou obec i veřejnost ochromila a velmi těžce zranila, ale nezlomila. „Ti, kteří v onen temný den zahynuli, zůstávají stále s námi, v našich vzpomínkách, našich srdcích i v naší komunitě. Nikdy nezmizeli a nezmizí,“ uvedla. Zemřelí, zranění a jejich rodiny si podle ní zaslouží respekt, lásku i úctu.

Dodala, že Univerzita Karlova se po 21. prosinci 2023 ještě více semkla. Důkladněji také nyní přemýšlí o rizicích, bezpečnosti a způsobech, jak pomáhat nebo zvládat náročné situace.

Tragickou událost připomíná na filozofické fakultě takzvané tiché místo ve čtvrtém patře hlavní budovy, které bylo při střelbě a následném policejním zásahu nejvíce poničené. Dvě místnosti, ve kterých zemřely oběti prosincové střelby, a spojovací chodba mají fungovat jako pietní místa do konce roku.

Střelba na fakultě je nejtragičtější obdobnou událostí v historii země. Podle policejní zprávy o poskytnuté psychosociální pomoci významně psychicky zasáhla na 9000 lidí.

Podíl.
Exit mobile version