Události v regionech: Horní Stropnice přišla o 10 milionů korun (zdroj: ČT24)

Obec Horní Stropnice na Českobudějovicku chce část chybějících peněz, které se ztratily z obecního účtu, nahradit bezúročnou půjčkou. Obci ji poskytne místní akční skupina Sdružení Růže složená z okolních obcí. Z bankovního účtu Horní Stropnici v polovině září zmizelo deset milionů korun, případ prověřuje policie. Obec ale musí fungovat a peníze potřebuje.

Pro místní je to citlivé téma už několik týdnů. Pro vedení Horní Stropnice stále událost, kterou si neumějí vysvětlit. O víc než deset milionů korun přišla obec v Novohradských horách už na konci léta.

Podle původního plánu chtěl starosta Václav Kučera (KSČM) peníze nahradit prodejem patnácti hektarů pozemků. Zastupitelé ale nesouhlasili. „Museli jsme situaci nějak řešit a nakonec jsme se shodli, že si vezmeme tři miliony korun bezúročnou půjčku,“ řekl starosta.

Horní Stropnice by podle starosty možná mohla schodek ve zbytku roku dorovnat i z vlastních zdrojů. Ale záviselo by to na zisku peněz z prodeje vytěženého dřeva. „Museli bychom do konce roku prodat patnáct set metrů krychlových, což ale není jisté, zda je to reálné,“ uvedl Kučera.

Obec potřebuje zaplatit faktury

Horní Stropnici půjčí místní akční skupina Sdružení Růže, která vznikla před patnácti lety a zahrnuje dvacítku okolních obcí a vesnic, sdružení i škol z oblasti Novohradských hor. Bezúročně poškozené obci půjčí tři miliony korun. „Vzešlo to od nás, od kolegů. Jednoznačně bylo odhlasováno, že pomůžeme,“ řekl předseda Sdružení Růže a starosta Petříkova Luděk Bína (SNKOP).

Zhruba třetinu peněz, které z účtu odešly, mělo vedení Horní Stropnice připravenou na zaplacení faktur za novou požární zbrojnici. Pro obec je to vůbec největší investice za posledních deset let.

Obecná pravidla pro vedení účtu neexistují

Zmizení peněz si starosta ani jeho zástupce neumějí vysvětlit. Chybu odmítají. Do konce roku prý očekávají obecní příjmy přes sedmnáct milionů korun, výdaje bezmála dvacet. Z půjčky tak zbyde i rezerva. „Veškeré účty, které obhospodařujeme, jsou nějakým způsobem zabezpečený. Takže podle mě to bylo napadení nějakým hackerem,“ poznamenal místostarosta Horní Stropnice František Vaněček (nestr.).

Obecná pravidla pro vedení účtu obcí neexistují. Jen například dotace musí přijímat na ten, který zřizuje Česká národní banka. „Případem se intenzivně zabývají jihočeští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality, kteří případ prověřují jako možný podvod i zpronevěru,“ potvrdil mluvčí Policie ČR Miroslav Šupík.

Obec musí půjčku splatit do dvou let. Že to zvládne, věří i vedení kraje. Hejtmanství totiž prověřilo, že Horní Stropnice žádné jiné úvěry nemá.

Podíl.
Exit mobile version