Aktual.: 27.10.2024 16:07

Washington – Bývalý americký prezident a kandidát Republikánské strany do listopadových voleb Donald Trump a viceprezidentka za Demokratickou stranu Kamala Harrisová v sobotu promluvili ke svým stoupencům v Michiganu, který je v prezidentských volbách pokládán za klíčový stát a kde se podle průzkumů očekává těsný výsledek. Po boku Harrisové v rámci kampaně poprvé vystoupila bývalá první dáma Michelle Obamová, přičemž varovala, že další Trumpovo prezidentství by ohrozilo práva a zdraví žen. Trump na svém mítinku pozval na pódium zástupce místních muslimů.

V Michiganu žije nejpočetnější arabská muslimská komunita v USA a jako jeden z hlavních faktorů ve svém rozhodování tito voliči zmiňují přístup kandidátů k izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy. Získat tyto voliče se snaží jak Trump, tak Harrisová. Kromě toho v Michiganu volební preference formují také odboráři, kteří se obávají dopadů výroby elektromobilů na americký automobilový průmysl, jenž se soustředí v michiganském Detroitu, připomněla agentura Reuters. Prezidentské volby se v USA uskuteční 5. listopadu, v Michiganu ale hlasování začalo v předstihu.

Na shromáždění u Detroitu Trump řekl, že se právě setkal se skupinou místních imámů a tvrdil, že si zaslouží podporu muslimských voličů, protože ukončí konflikty a přinese mír na Blízký východ. „To je vše, co chtějí,“ řekl Trump na detroitském předměstí Novi. Na shromáždění také slíbil zaměstnancům v automobilovém průmyslu, že zvrátí hospodářský pokles v oblasti Detroitu i v celé zemi. Trump podporuje Izrael, ale neřekl, jak by tamní konflikt ukončil.

Podle Reuters se zdá, že republikán Trump získává podporu mezi muslimskými Američany, kteří jsou naštvaní na administrativu prezidenta Joea Bidena a jeho viceprezidentky Harrisové kvůli jejich podpoře Izraele, a také navzdory tomu, že Trump za svého prezidentství zakázal imigraci z některých muslimských zemí.

Imám Belal Alzuhairi z Islámského centra v Detroitu se k Trumpovi na pódiu připojil a řekl, že žádá muslimy, aby volili Trumpa „protože slibuje mír“.

Michigan má přibližně 8,4 milionu voličů a 15 hlasů ve sboru volitelů, v němž vítězný prezidentský kandidát musí získat alespoň 270 hlasů. Zároveň je Michigan jeden ze sedmi států, kde výsledky zřejmě rozhodnou o příštím šéfovi Bílého domu. Spolu s Wisconsinem a Pensylvánií je Michigan pokládán za součást takzvané modré zdi, kterou by Harrisová zřejmě potřebovala získat k vítězství v prezidentských volbách.

Ve městě Kalamazoo na jihu Michiganu Harrisová popsala protiklady mezi sebou a Trumpem v otázkách, jako je právo na potrat, daně a zdravotní péče. Na místě ji podpořila bývalá první dáma Obamová, která vyzdvihla zkušenosti a osobnost Harrisové. „Doufám, že mi odpustíte, že jsem trochu frustrovaná z toho, že se někteří z nás rozhodli ignorovat Trumpovu totální neschopnost, zatímco po Kamale žádají, aby nás oslňovala na každém kroku,“ uvedla.

Obamová se v projevu také podrobně věnovala ženskému zdraví a uvedla, že Trump neprokázal pochopení pro jeho složitost a že jeho sliby zrušit zákon o dostupné zdravotní péči přijatý za prezidentství Baracka Obamy bude mít dopad na všechny.

Podíl.