Komerční prezentace Aktual.: 21.08.2024 18:18

Praha – O ženách v disentu se nemluví tolik, jak by se mělo. Dnes to řekl organizátor festivalu NeverMore 68 Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha. Letošní třetí ročník akce, která připomíná 56. výročí sovětské okupace Československa, staví doprovodný program na příbězích žen. Kromě výstav nabídne promítání dokumentů a rozhovory s pamětnicemi nebo hudební vystoupení. Festival zahájil Hübl spolu s pražským radním Adamem Zábranským dnes v 15:00, o zhruba dvě a půl hodiny později hudební program otevřela zpěvačka Monika Načeva s kapelou.

„O ženách v disentu se nemluví tolik, jak by se mělo, a rozhodně stojí za to si jejich příběhy připomínat. Protože to nejsou jen známé tváře jako Olga Havlová, ale samozřejmě těch žen bylo spousta. A všechny doprovodné programy, výstava, kterou máme, navazují na toto téma,“ řekl Hübl. Dodal, že letošní novinkou je doplnění Video stage, tedy stanu, kde návštěvníci můžou zhlédnout historické dokumenty nebo svědectví televizní hlasatelky Kamily Moučkové o vysílání 21. srpna 1968 se sovětskými vojáky za zády.

Festival zahájil také radní Zábranský před prvním bodem programu na Podcast stage, podle něj je nutné si události roku 1968 připomínat. „Věřím, že si většina z nás, ať už jakéhokoliv věku, uvědomuje, že to není jen historická událost, ale je to jedna z událostí, která má tendenci se opakovat. A paralely s ruskou invazí na Ukrajinu jsou zcela očividné,“ řekl.

Po příchodu na Bruselskou cestu na pražském Výstavišti, kde se festival koná, návštěvníky přivítá ikonický tank T-55 s invazním pruhem, který na festival přivezlo Muzeum na demarkační linii. Od 5. srpna je na Výstavišti k vidění výstava Století žen, ve které Paměť národa prezentuje deset příběhů výjimečných a odvážných žen. Na festivalu jsou stánky organizací, jako jsou gulag.cz, Muzeum paměti XX. století, Post Bellum nebo Političtí vězni.

Odpolední program na Podcast stage zahájil rozhovor s jednou z prvních signatářek Charty 77 Jarmilou Johnovou. Dále program uvede rozhlasový pořad s Jiřím Mádlem, Evou Ješutovou a Mirošem Svatoněm, Paměť národa uvede pamětnici Dagmar Hazdrovou, Respekt na festivalu uvede Silvii Lauder a hosty, ve 22:00 se pak uskuteční promítání filmu Vražda ing. Čerta.

Během slunečného odpoledne se festivalová promenáda zaplnila několika sty lidmi, kteří si prohlíželi výstavy, sledovali dokumenty nebo poslouchali živě vedené rozhovory. V 17:35 zahájila koncert Monika Načeva s kapelou ve složení bicích, baskytary a klávesisty se syntezátorem. Po Načevě byla na programu písničkářka Anna Vaverková a nakonec pražské rapové duo PAST.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy obsadila v roce 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. První den okupace bylo v Československu zabito či smrtelně zraněno 58 lidí a do konce roku 1968 stoupl počet obětí na 108.

Podíl.
Exit mobile version