Otázky Václava Moravce: Budoucnost elektromobility a automobilového průmyslu (zdroj: ČT24)

Podle Filipa Turka (nestr. za Přísahu a Motoristé sobě) se cíle Green Dealu ohledně elektromobility „v žádném případě, ani technicky, nepovede naplnit“. Spolu s viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Martinem Jahnem poukazuje na to, že se prodeje elektroaut automobilkám nedaří, jelikož po nich není dostatečná poptávka a již vyčerpaly dotační programy. Ekonom Václav Vislous (Piráti) míní, že se to změní, až se elektrické vozy časem zlevní. Všichni tři hosté pořadu Otázky Václava Moravce pak kritizovali uvalení cel na elektroauta z Číny. Míní totiž, že situaci nevyřeší a mohou podnítit obchodní válku.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR a člena představenstva Škoda Auto Martina Jahna nebude možné naplnit cíle strategie EU pro zelenou transformaci, a to ohledně emisí a elektromobility. „Zájem o elektrické vozy poklesl, drží se na 14 procentech a neočekáváme, že přirozená poptávka bude příští rok větší,“ uvedl. „Pro naprostou většinu automobilek, které vyrábějí elektromobily i auta se spalovacími motory, nebude možné dosáhnout cíle prodeje (elektromobilů),“ uvedl.

Dodržování environmentálních cílů EU firmu Škoda Auto finančně poškodí, tvrdí. „Musíme intenzivně investovat do přestavby výrobních závodů na výrobu elektrických modelů,“ sdělil.

Elektromobily budou levnější, český průmysl se musí podílet, míní Vislous

Podle Vislouse je pro lidi i automobilky nejdůležitější stabilita regulačního prostředí, tedy lidově řečeno, aby věděli, do čeho jdou. „Už teď je ale jasné, že elektromobilita je technologie, která bude do budoucna zcela jednoznačně levnější než ta tradiční,“ řekl. Tato cesta je podle něj nezvratná. A otázkou teď podle něj je, jak zajistit, aby se na této transformaci nejvíce podílel český automobilový průmysl.

Míní, že splnit zákaz spalovacích motorů do roku 2035 může být reálné, protože se technologie posouvá velmi rychle. Podle něj je ale důležitější se bavit o tom, co bude v bezprostřední budoucnosti.

Na elektroautech se nevydělává

Podle Filipa Turka se cíle Green Dealu „v žádném případě, ani technicky, nepovede naplnit“. Elektroauta jsou podle něj nyní levnější proto, že automobilky jejich prodeje dotují, přesto se jim je dlouhodobě nedaří prodávat.

Automobilky by při nedodržení omezení EU na výrobu a prodej aut se spalovacími motory zaplatily 15 miliard eur na pokutách, případně by pro jejich splnění musely omezit výrobu klasických aut. „Ten systém zásadním způsobem ohrozí naši profitabilitu, kterou potřebujeme na investice do výroby a vývoje,“ upozornil člen vedení Škody Auto Jahn. Musí podle něj zaznít, že elektrické vozy sice budou levnější, ale automobilový průmysl na nich nebude vydělávat. „Na elektroautech dnes nevydělává nikdo,“ prohlásil.

Navíc se podle něj na novou technologii přechází velmi rychle a lidé na ni nejsou připraveni. „Myslet si, že můžeme jako Evropa přejít na elektromobilitu, je nereálné jednak finančně, jednak technologicky, ale i z hlediska zákazníků. Protože byste museli donutit minimálně polovinu populace, aby si kupovali technologii, kterou v takto krátké době chtít pravděpodobně nebudou,“ uvedl Jahn.

Green Deal je tak podle Jahna legislativou, která nutí výrobce přecházet na novou technologii, o kterou ale není takový zájem. Evropský průměr poměru prodeje elektromobilů je na čtrnácti procentech a ve středovýchodní Evropě se pohybuje jen okolo tří procent.

Dobře provedená transformace může český autoprůmysl posílit, míní Jahn

Podle Jahna Škoda vyrábí srovnatelné vozy s čínskými elektromobily za přijatelnou cenu, ale nemá příliš velkou marži. „V Evropě na rozdíl od Číny nebyla velká podpora technologického rozvoje elektromobility. Elektroauta jsou sice dotovaná, ale poté, co se dotace vyčerpaly, jejich prodeje klesají,“ vysvětluje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jahn.

V EU zaměstnává automobilový průmysl 13,8 milionu lidí, v rámci EU tvoří objem automobilového průmyslu sedm procent. V Česku pak generuje deset procent celého HDP a čtvrtinu veškerého exportu.

„Pokud ta transformace bude racionálně a dobře provedena a bude mít podporu vlády, tak má potenciál nás posílit a český automobilový průmysl na ní může i vydělat,“ míní Jahn.

Autoprůmysl je jediné průmyslové odvětví, které si v Evropě zachovalo svou tradici a ve světovém měřítku stále něco znamená, tvrdí předseda představenstva Škody Auto. Proto míní, že by si ho Česko, nebo potažmo Evropa, měly chtít udržet, ale vzhledem k podmínkám z hlediska cen technologií, byrokracie a pravidel nebylo v Evropě možné přechod na elektromobilitu na rozdíl od Číny rozvinout, podotkl.

Kritika cel na čínská elektroauta

Schválení cel ve výši 35 procent (standardní sazba je deset procent) na elektroauta dovážená z Číny podle Turka může podnítit obchodní válku s asijskou zemí, kterou Evropa nemůže „v žádném případě“ vyhrát. Kritizoval i to, že se Česko v hlasování o zavedení cel zdrželo. „Měli bychom k těmto otázkám mít tvrdší postoj,“ říká.

Uvalovat na čínské automobily cla by podle Jahna bylo „komické“. Míní, že to nic nevyřeší, protože to přístup země na evropský trh nezastaví. „Ta cla je nebudou bolet, zřejmě si v Evropě vybudují výrobu a ta cla nevyrovnají 25 let konsekventní průmyslové politiky, díky které Čína předběhla Evropu v mnoha oblastech technologického vývoje,“ předpokládá. Nyní se Evropa musí snažit to dohnat, dodal.

Vislous věří, že se s čínskou stranou najde dohoda. Cla podle něj do určité míry navazují i na kroky USA, které dovoz čínských elektroaut navrhují zcela zakázat. Souhlasí ale s Jahnem a Turkem, že takový krok pravděpodobně nic nevyřeší.

Podíl.
Exit mobile version