Komerční prezentace Aktual.: 18.10.2024 21:25

Gaza – Izraelský zubař Juval Bitton, který před dvaceti lety pomohl zachránit život vůdci Hamásu Jahjá Sinvárovi pobývajícímu ve vězení, se chystal oslavit židovský svátek Sukot. V tom se ale začaly objevovat zprávy o tom, že Sinvára zabili.

Bitton řekl, že ho ta zpráva překvapila. Šéf Hamásu totiž unikal izraelským vojákům navzdory jejich intenzivnímu pátrání. Brzy se ale vše ujasnilo, když mu jeden z jeho bývalých kolegů ukázal fotografii, která později kolovala po internetu a na které bylo tělo muže s obličejem podobným Sinvárovi.

Zubař řekl, že v něm vidí muže, s kterým léta mluvil, léčil jej a zkoumal. „Strávil jsem tolik let koukáním na jeho tvář, že jsem nepotřeboval žádnou formu identifikace. Okamžitě jsem ho poznal,“ řekl Bitton.

Od začátku roku 2000, kdy se oba seznámili v izraelském vězení, se jejich životy úzce propojily. Po smrti vůdce Hamásu Bitton doufá, že Blízký východ čeká mírumilovnější budoucnost – a že on sám konečně přijde o nálepku Izraelce, který Sinvára zachránil.

V roce 2004 totiž mladý vězeňský zubař Bitton na ošetřovně narazil na zmateného Sinvára, o němž byl po krátkém rozhovoru přesvědčen, že je v ohrožení života a že je třeba jej okamžitě převézt do nemocnice. Zde mu chirurgové odstranili agresivní nádor na mozku a Sinvár poděkoval Bittonovi za záchranu života.

Mezi oběma vznikl specifický vztah. Jako zubař a později vysoký zpravodajský důstojník izraelské vězeňské služby vedl Bitton se Sinvárem hodiny rozhovorů až do chvíle, kdy Sinvár v roce 2011 nastoupil v rámci výměny vězňů do autobusu směřujícího do Gazy. „Rozhovory s ním nebyly osobní ani emocionální. Týkaly se pouze Hamásu,“ řekl.

Útok na Izrael, který Hamás provedl v říjnu 2023 a který přiměl Izrael k válce v Gaze, se však Bittona osobně dotýkal: během útoku byl totiž zajat jeho synovec Tamír Adár. Izraelská vláda později rodině řekla, že podle zpravodajských informací byl Adár při útocích zraněn a zřejmě zemřel nedlouho poté, co jej převezli do Gazy.

Bitton neměl ze smrti šéfa Hamásu radost. „V tóře je přísloví: ‚Neraduj se, když padne tvůj nepřítel‘,“ řekl. Na druhou stranu ale věří, že Sinvárovo zabití pomůže urychlit dohodu o návratu zbývajících rukojmích v Gaze a ukončit tam válku. „Tomu se říká bod zlomu,“ dodal.

Zároveň doufá, že Sinvárova smrt ukončí jednu kapitolu jeho vlastního života. „Každý den se mě ptají, jestli něčeho nelituji,“ řekl Bitton s odkazem na svou roli při záchraně Sinvárova života. „Nemohl jsem jednat jinak. Myslím, že teď už si mě veřejnost ani média nebudou spojovat s tím, že žije jen díky mně,“ řekl. „To je všechno. Už není naživu,“ uzavírá Bitton.

 

Podíl.
Exit mobile version