V kategorii Inovativní žurnalistika porota Novinářské ceny ocenila projekt Aktuálně.cz My a dezinformace od Barbory Doubravové, Anny Dohnalové, Jany Kopecké, Pavla Švece a Jiřího Kropáčka. Od letoška je nově součástí vyhlášení také Cena Daniela Anýže pro zahraniční novináře udělovaná ve spolupráci s fondem pojmenovaném po zesnulém novináři Aktuálně.cz.

Dalšími nominovanými v kategorii Inovativní žurnalistika byl rovněž počin Aktuálně.cz Kam kráčí české porodnictví a projekt od Kateřiny Mahdalové a Michala Škopa ze Seznam Zpráv: Mapa kvality života. Nejlepší a nejhorší místa k žití v Česku.

Nově chce porota podpořit také práci novinářek a novinářů věnujících se zahraniční žurnalistice, a to ve spolupráci s Fondem Daniela Anýže, který založili Kateřina Šafaříková, Jiří Nádoba, Kateřina Šantúrová. Nese jméno bývalého zahraničního zpravodaje Aktuálně.cz, který se věnoval především situaci v USA.

Novinářská cena pro Aktuálně.cz | Foto: Anna Dohnalová

„Chceme udržet při životě ‚džob Daniela Anýže‘, našeho bývalého kolegy, znalce USA, jednoho z nejlepších zahraničních zpravodajů a komentátorů porevoluční doby. Vybraným uchazečům zaplatíme půlroční pobyt v redakci, která jim poskytne zázemí a mentoring, a náklady na zahraniční reportážní cestu,“ uvedli porotci.

Historicky první Cenu Daniela Anýže udělila porota Janu Fingerlandovi z Českého rozhlasu. S bohatou škálou znalostí z politologie, filosofie a religionistiky zasazuje témata do širších souvislostí a přibližuje je svým posluchačům a čtenářům vytříbeným, ale srozumitelným jazykem, s elegancí i jemným humorem

„Táta rád mluvil s mladými lidmi, jezdil do škol a předával svoje zkušenosti dál. I on se totiž ve svých začátcích učil od zkušenějších. Jsem hrdá, že Fond Daniela Anýže nese jeho jméno a bude pomáhat mladým novinářkám a novinářům,“ říká Mariana Anýžová, dcera Daniela Anýže.

Ve třinácti oceňovaných kategoriích získali novináři a novinářky Aktuálně.cz tři nominace. Třetí nominaci má podcast Na plech, který soutěží v kategorii Audiovizuální rozhovor nebo diskuse. Letos poroty hodnotily rekordních 890 nominovaných příspěvků. 

Aktuálně.cz uspělo i loni. Novinářky Dominika Hromková a Michaela Endrštová zvítězily v kategorii Solutions Journalism – žurnalistiku zaměřenou na řešení. Cenu získaly za téma nasazení mentorů, kteří pomáhají mladým učitelům.

Slavnostní vyhlášení Novinářské ceny 2023 se uskutečnilo 6. května 2024, kdy z nominovaných příspěvků v každé kategorii vzejde jeden vítězný. Ve 14. ročníku porotci hodnotili rekordních 890 přihlášených příspěvků napříč 80 českými médii.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.