Komerční prezentace Aktual.: 25.10.2024 00:17

Liberec – Noví zastupitelé Libereckého kraje se dnes sejdou na ustavujícím jednání. Po složení slibu zvolí vedení kraje – tedy hejtmana, jeho náměstky a radní. Hejtmanem by měl být na základě dohod čtvrté volební období Martin Půta z vítězných Starostů pro Liberecký kraj, rada kraje zůstane stejně jako v minulosti devítičlenná. Kraj povede příští čtyři roky koalice Starostů a Spolu pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL, která má 25 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu.

Hejtman bude mít v gesci ekonomiku, ve srovnání s minulým volebním období bude mít o náměstka víc, celkem jich tak bude šest. Lídr kandidátky Spolu Edvard Kožušník (ODS) by měl získat post statutárního náměstka pro rozvoj a Spolu získá i další dva náměstky. Starostové budou mít v radě tři náměstky a dva radní.

Starostové pro Liberecký kraj v čele s Půtou vyhráli volby v Libereckém kraji už počtvrté, získali 20 mandátů. Druhé skončilo s odstupem necelých dvou procentních bodů hnutí ANO a má 18 zastupitelů. Třetí je koalice Spolu, která získala pět mandátů. Do zastupitelstva se dostala ještě koalice SPD a Trikolora, která má dva zastupitele. Koalice Stačilo!, v níž se spojily Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) a Česká strana národně sociální (ČSNS), skončila pátá, hlas jí dalo 4,99 procenta voličů a skončila těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk mandátu.

Koalice Stačilo! se kvůli výsledku obrátila na soud a žádala zneplatnění volby všech kandidátů v krajských volbách případně přepočítání hlasů. Podle propočtů Českého statistického úřadu chybělo koalici k zisku mandátu v Libereckém kraji devět hlasů. Soud dospěl k závěru, že návrh není důvodný, proto jej zamítl stejně jako žalobu Karolíny Štípské z Velkých Hamrů na Jablonecku, jež se kvůli podobě předvolební kampaně domáhala vyslovení neplatnosti volby kandidátů a případných náhradníků zvolených do zastupitelstva v kraji za koalici SPD a Trikolora.

Podíl.
Exit mobile version