Aktual.: 3.10.2024 12:11

Praha – Novela školského zákona, kterou ve středu schválila vláda, podle opozičního hnutí ANO povede k nepředvídatelnosti a nejistotě ve financování škol. Řekla to dnes na tiskové konferenci poslankyně a stínová ministryně školství Jana Berkovcová.

Novela má zavést mimo jiné pravidla pro fungování školních psychologů a speciálních pedagogů v základních školách. Vláda by zároveň podle návrhu mohla v případě potřeby vládním nařízením pro kalendářní rok, či roky stanovit stejný počet hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu v dané škole jako při rozpisu peněz v roce předcházejícím. Stanovení limitu by se mohlo týkat i financování školních psychologů a speciálních pedagogů.

Právě možnost zmrazení rozpočtu škol na úrovni předchozího školního roku Berkovcová kritizovala. „Tato možnost dává vládě volnou roku a povede k nepředvídatelnosti a nejistotě financování škol,“ míní. Opatření podle ní může negativně ovlivnit kvalitu vzdělávání.

Větší běžné základní školy, předpokládá se školy se 180 a více žáky, by měly dostat peníze na školního psychologa či speciálního pedagoga ze státního rozpočtu. Maximální počet financovaných hodin by stanovilo vládní nařízení. Výpočet by měl vycházet z průměrného počtu žáků dané školy za poslední tři roky. Menší školy by měly mít možnost nadále čerpat peníze na takzvaná podpůrná opatření, ke kterým mohou školní psychologové a speciální pedagogové patřit.

Podle Berkovcové je to nesystémové opatření proto, že se počítá se zajištěním poradenských služeb právě jen ve větších základních školách.

 

Podíl.