Komerční prezentace Aktual.: 11.10.2024 00:14

Pardubice – Nově zvolení zastupitelé Pardubického kraje se dnes poprvé sejdou na ustavujícím jednání. Po složení slibu budou volit vedení kraje, tedy hejtmana, jeho náměstky a radní. Koaliční smlouvu podepsaly ANO, 3PK, Koalice pro Pardubický kraj a ODS s TOP 09. Uskupení 3PK by mělo obsadit v radě tři křesla včetně hejtmana, jímž by měl být již počtvrté za sebou Martin Netolický (3PK/SOCDEM). V zastupitelstvu, které má 45 členů, bude mít koalice 37 hlasů.

V tomto volebním období by měli být tři placení předsedové výborů. Stížnost na volby, která se týkala předvolební kampaně kandidující koalice v čele s SPD, soud zamítl. Vyřízení stížností je podmínkou pro to, aby se ustavující zasedání mohlo konat. Pardubický kraj je prvním regionem, kde se po zářijových krajských volbách uskuteční.

Volby v Pardubickém kraji vyhrálo hnutí ANO, získalo 15 zastupitelů. Druhé uskupení 3PK jich bude mít 11, Koalice pro Pardubický kraj šest a ODS s TOP 09 pět. STAN bude mít tři mandáty, Stačilo! tři a koalice SPD, Trikolora a PRO dva.

Hnutí ANO získá dva náměstky hejtmana, Koalice pro Pardubický kraj tvořená KDU-ČSL, SNK ED a Nestraníky stejně ODS s TOP 09 budou mít po jednom náměstkovi a jednom radním. 3PK bude mít kromě hejtmana další dva členy rady.

V příštím funkčním období by měli být tři uvolnění předsedové výborů zastupitelstva. Dvě placené funkce obsadí členové ANO, jednu kandidát 3PK.

Podíl.
Exit mobile version