Komerční prezentace Aktual.: 29.09.2024 07:50

Praha – Nové evropské nařízení pomůže českým včelařům a může zvýšit prodeje českého medu, tvrdí společnost Medokomerc, která je největším distributorem medu v ČR. Společnost to ČTK sdělila v tiskové zprávě. Lokální včelaři podle ní dlouhodobě čelí zahraniční konkurenci, podle nových a přísnějších podmínek pro dovoz medu a dalších včelařských produktů ze zemí mimo Evropskou unii ale bude potřeba, aby Evropská komise schválila, odkud med je. Označení původu tak může podle společnosti přesvědčit velkou část zákazníků, aby upřednostnili český med.

„Na trhu je mnoho prodejců, co nabízí různé medy, často mění i původ medu. Za označením ‚EU a mimo EU‘ se často skrývají medy z Asie, které bývají pochybné kvality. To se nyní změní,“ uvedl Viktor Špaček, vedoucí prodeje a marketingu společnosti Medokomerc. S novými pravidly, která budou platit od 29. listopadu, bude podle Špačka trh více transparentní a každý uvidí, co si doopravdy kupuje.

Dosud byl dovoz medu možný pouze ze zemí mimo EU uvedených na seznamu unie, výrobce musel být registrovaný kontrolním orgánem třetí země a zároveň bylo nutné, aby splňoval požadavky na zdravotní nezávadnost potravin. Od listopadu bude muset být každá zásilka medu určená do EU od výrobce schváleného Evropskou komisí. Zároveň firma, která med vyrábí, bude muset být na seznamu v systému TRACES, což je počítačový systém k hlášení přemísťování veterinárního zboží mezi členskými státy.

Zvýšený zájem o české produkty by podle Špačka také mohl zlepšit ekonomickou situaci domácích včelařů díky růstu cen medu. „Oproštění se od zahraniční konkurence a od tlaku na nízké ceny může tedy být příslibem pro zlepšení podmínek pro rozvoj podnikání českých včelařů,“ uvedla společnost.

Společnost Medokomerc s novými pravidly chystá také změnu své obchodní značky, název zkrátí na Medokom a upraví vizuál, který se více zaměří právě na označení kvality a původ medu. „Jistotu kvality získáváme především laboratorními rozbory všeho nakupovaného medu, a to za pomocí těch nejmodernějších metod, které jdou daleko nad rámec běžných kontrol úředních orgánů,“ řekl Špaček.

V Česku se spotřebuje více medu, než zvládnou čeští včelaři vyprodukovat, dovoz ze zahraničí je proto nutný. V loňském roce bylo do ČR dovezeno 3,8 milionu kilogramů přírodního medu v hodnotě přes 288 milionů korun, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Za první polovinu letošního roku činil dovoz 4,6 milionu kilogramů za 254 milionů korun. Nejvíce přírodního medu, a to přes 2,9 milionu kilogramů, bylo za první pololetí do ČR dovezeno z Ukrajiny. Více než 194.000 kilogramů se do Česka dovezlo z Moldávie a 122.000 kilogramů z Chile.

Podíl.
Exit mobile version