Komerční prezentace Aktual.: 30.09.2024 14:10

Praha – Nová hospodářská strategie ČR bude představena příští týden na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Současně s tím se tam uskuteční jednání vlády, která by strategii měla schvalovat. Zástupci ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a další partneři veletrhu to řekli na tiskové konferenci. Veletrh se uskuteční od úterý 8. do pátku 11. října a 65. ročník bude kromě jiného zaměřen na nové inovace v českém průmyslu nebo na hospodářskou spolupráci při obnově Ukrajiny. Prezentovat by se mělo 1386 firem ze 42 zemí.

Cílem Nové hospodářské strategie ČR je být do roku 2040 v desítce zemí s nejvyšším HDP na obyvatele v Evropské unii. V současnosti je Česká republika na 14. příčce. „Vysoká přidaná hodnota je klíčem k prosperitě. Inovativní produkty umožňují firmám zvyšovat jejich konkurenceschopnost, zisky a lépe odměňovat zaměstnance. Naše hospodářská strategie proto má pomoci s podporou průmyslu s vyšší přidanou hodnotou, což je cesta k dlouhodobému růstu a posílení české ekonomiky,“ uvedl končící ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) v tiskové zprávě.

Strategie se podle MPO zaměřuje na čtyři oblasti – lidský kapitál, energetickou, dopravní a digitální infrastrukturu, výrobu s vyšší přidanou hodnotu a vytvoření vhodných nástrojů pro efektivní financování strategických projektů. Vedle těchto oblastí strategie, která podle úřadu vychází z analýzy slabých a silných stránek české ekonomiky, cílí také na investice do vzdělávání, výzkumu, vývoje, inovací či do efektivního fungování státu. K dalším oblastem, jimiž se dokument zabývá, patří minimalizace byrokracie, efektivní regulace, obchodní strategie nebo ekonomická bezpečnost.

Síkelovým nástupcem ve funkci ministra průmyslu a obchodu by se měl stát poslanec a první místopředseda STAN Lukáš Vlček. Síkela bude v případě schválení Evropským parlamentem pravděpodobně od prosince zastávat portfolio mezinárodního partnerství v Evropské komisi. Vlček dříve uvedl, že strategie MPO bude jednou z věcí, na kterou se chce za svůj mandát soustředit.

Na veletrhu se dále bude řešit také například revize současné podoby evropského Green Dealu, ale také například ceny energií. Firmy budou představovat i novinky z oblasti kybernetické bezpečnosti, 3D tisku a dalších moderních technologií. „V rámci naší tradiční České národní expozice jsme letos připravili řadu seminářů a odborných přednášek k tématům 5G sítí, rozvoji vodíkových technologií, získávání pracovníků ze zahraničí či možnosti podpory státu v oblasti úspor energií,“ dodal Síkela.

Podíl.
Exit mobile version