Události: Francouzská vláda proti migraci (zdroj: ČT24)

Francouzská vláda chce zastavit nebo alespoň výrazně omezit nelegální migraci. Chystá proto řadu opatření, včetně zavedení kontrol na hranicích s Itálií. Počínání vlády pozorně sleduje krajně pravicové Národní sdružení, pro něhož jde o hlavní politické téma. Prezident Emmanuel Macron zatím varuje před zneužíváním citlivého tématu.

Nový francouzský kabinet chce snížit počet přistěhovalců a zařídit rychlejší vyhoštění pro pachatele trestných činů z jejich řad – a to co nejrychleji.

„Francouzi chtějí obnovit pořádek. A to jak v ulicích, tak na hranicích,“ prohlásil ministr vnitra Bruno Retailleau.

V současnosti se přitom daří deportovat jen sedm procent migrantů, kterým byl odepřen azyl. Zbylých devadesát tři procent zůstává na francouzském území ilegálně. Francouzský premiér Michel Barnier jejich počet odhaduje na sto tisíc.

„Francie bude pokračovat tak dlouho, jak to bude nutné, v kontrolách na vlastních hranicích. V souladu s pravidly Evropské unie tak, jak už činí Německo,“ oznámil Barnier.

Ministři vnitra Francie a Itálie se dohodli na jednotném postupu proti ilegální migraci na společné hranici. Francouzští starostové tamních obcí se mezitím úspěšně brání zakládání nových imigračních center. „Ministr vnitra u nás odstoupil od takového projektu. Je to výsledkem společné mobilizace obyvatel města proti němu,“ řekl starosta města Trinity Ladislas Polski.

Postoj Národního sdružení

Potírání nelegální imigrace je hlavní prioritou krajně pravicového Národního sdružení. Jeho představitelé varovali vládu, že pokud nesáhne k praktickým krokům, přestanou ji tolerovat a umožní levici její svržení. Vedení strany tak nyní pozorně sleduje, jak vláda částečně přejímá její politické téma.

Významná část migrantů přitom ve Francii skončit nechce. Jejich cílem je Velká Británie. Překážkou jsou ale zrádné vody kanálu La Manche, kde naposledy zahynuli čtyři lidé včetně malého dítěte.

Podíl.