Komerční prezentace Aktual.: 11.10.2024 10:43

Praha – Nová alba nabízejí české hity, které upravil Tomáš Kačo, gotickou hudbu kapely XIII. století, elektronický projekt Bratři i vokální formaci 4 Tenoři. Klavírista, skladatel a aranžér Kačo na desce My Songbook vzdává hold tvůrcům, kteří svými písněmi ovlivnili jeho dětství. Skupina XIII. století natočila osmé studiové album Noc vlků. Druhá deska projektu dvojčat Ondřeje a Jiřího Veselých Bratři se jmenuje Escape. Album vokální formace 4 Tenoři obsahuje také duet Krajina posedlá tmou s legendou české hudby Jiřím Suchým. ČTK o tom informovali mediální zástupci umělců.

Na Kačově desce My Songbook se nacházejí originální variace na evergreeny, jako jsou Holubí dům, Tulácký ráno či Dej mi víc své lásky. Celé album je jakousi osobní cestou českým zpěvníkem druhé poloviny minulého století. „My Songbook je výběr českých písní, mých oblíbených, které se mi zapsaly pod kůži již ve školním věku. Od té doby si je všechny pamatuju. Spousta z nás má na tyto melodie vzpomínky, které nás dokážou přenést v čase. To je krása hudby,“ uvedl Kačo.

Nové album XIII. století Noc vlků shrnuje jejich předchozí hudbu žánru gotický rock. Všech deset skladeb bylo do značné míry ovlivněno osobními zkušenostmi skladatele a textaře Petra Štěpána. Z alba se hudebně i textově vymyká píseň Můj bratře můj doprovázená videoklipem. „Tato píseň je naší velmi osobní zpovědí. Zároveň je výjimečná jak hudebně, tak i textově. Každý, kdo zná skupinu XIII. století, ví, o čem je,“ sdělili bratři Petr a Pavel Štěpánovi, kteří tvoří páteř XIII. století 33 let.

V pořadí druhá deska kapely Bratři, projektu dvojčat Ondřeje a Jiřího Veselých, se jmenuje Escape. Bratři na ni zvou na hudební cestu oscilující mezi taneční elektronikou a syrovými, zvukově prokomponovaný kompozicemi. Album je zároveň úzce propojeno s jejich živou produkcí a novým programem, který letos předvedli na několika evropských festivalech jako například Colours of Ostrava, maďarský Sziget, španělský Cooltural Festival a dalších. Novinku Escape pokřtí 7. listopadu v pražském Paláci Akropolis.

Třetí album úspěšné vokální formace 4 Tenoři, které pod názvem Příběh vyjde 18. října, bude obsahovat nejen proslulé filmové a muzikálové melodie, ale i duet s legendou tuzemské populární hudby, třiadevadesátiletým Jiřím Suchým. Píseň autorské dvojice Šlitr & Suchý Krajina posedlá tmou se tak po 60 letech od svého vzniku dočkala nové verze.

„Poetika Jiřího Suchého byla jedna z věcí, která mě jako dítě formovala. Vyrůstal jsem ve světě, kde se jeho písně opravdu hodně poslouchaly. Setkat se s ním při práci byl pro mě splněný dětský sen. Byla to pro mě velká čest a škola, vidět, jak může kumštýř v jeho věku být ještě plný energie, humoru a chuti do kreativní práce,“ uvedl Jan Kříž, se kterým tvoří sestavu čtyř tenorů zpěváci Marian Vojtko, Pavel Vítek a Michal Bragagnolo.

Podíl.
Exit mobile version