Komerční prezentace Aktual.: 24.10.2024 11:49

Mexiko – Landa Norrise čeká o víkendu ve Velké ceně Mexika formule 1 těžký úkol. Čtyřiadvacetiletý britský pilot McLarenu musí výrazně uspět, aby stáhl náskok 57 bodů na lídra Maxe Verstappena a zdramatizoval ještě boj o titul. Nizozemskému rivalovi z Red Bullu se ale na trati bratří Rodríguezů daří, vyhrál zde pět z posledních šesti podniků. Přerušit neuspokojivé výsledky chce před domácími fanoušky Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez.

Norris je letos hlavním Verstappenovým vyzyvatelem. Minulý týden však musel v USA překonat zklamání. Do cíle sice dojel třetí, komisaři ale označili jeho předjížděcí manévr na Verstappena za nepovolený a Norris klesl po pětisekundové penalizaci zpět za Nizozemce. Místo aby ztrácel pět závodů před koncem sezony 51 bodů, manko je o šest větší. „Vzalo nám to vítr z plachet,“ řekl Norris.

Britský jezdec musí pro oživení nadějí uspět v Mexiku. Na trati, která je ve vysoké nadmořské výšce 2285 metrů nad mořem, zatím nebyl ani jednou na stupních vítězů. Nejlépe skončil vloni pátý.

Naopak Verstappenovi se ve specifických podmínkách daří a zaútočí na tamní čtvrté vítězství v řadě. Výrazně by se tím přiblížil čtvrtému mistrovskému titulu po sobě. Do konce sezony je ve hře 146 bodů. Po závodě v Mexiku se pojede ještě v Brazílii, Las Vegas, Kataru a Abú Zabí.

„Tento okruh nám v minulosti seděl a já si tady závody vždy užíval,“ uvedl Verstapen. „V Austinu jsme udělali několik dobrých věcí a viděli ve voze řadu slibných vylepšení. Musíme tuhle dynamiku dál udržet, zlepšovat se a získávat klíčové body v šampionátu,“ podotkl rodák z Hasseltu.

Uspět chce i jeho týmový kolega a domácí jezdec Pérez. Čtyřiatřicetiletý Mexičan nezažívá dobrý rok, v pořadí MS je až osmý. Od květnového závodu v Miami skončil nejlépe šestý v Nizozemsku. Navzdory tomu, že s Red Bullem prodloužil kontrakt o dva roky, je jeho budoucnost v F1 nejistá. Může mít i poslední šanci domácí podnik vyhrát. Vloni závod nedokončil.

„Důležité bude tyto myšlenky vytlačit a soustředit se na svou práci. Bylo by skvělé, kdybych mohl před domácími fanoušky opět stanout na pódiu,“ řekl Pérez. Jeho body jsou pro Red Bull důležité i v Poháru konstruktérů. Tým šéfa Christiana Hornera ztrácí na vedoucí McLaren 40 bodů a ze třetí příčky se na něj dotahuje Ferrari. Italská stáj zaostává za Red Bullem o osm bodů. Pomohl jí double v USA, kde zvítězil Charles Leclerc před Carlosem Sainzem. Leclerc ztrácí v pořadí jezdců na Verstappena 79 bodů.

Významný milník prožije dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso. Španělský pilot Aston Martinu se stane prvním, který absolvuje 400. závod v F1. „Nemyslím si, že bych přidal dalších 400, ale věřím, že mě v příštích pár letech ještě 40 nebo 50 závodů čeká,“ podotkl třiačtyřicetiletý rodák z Ovieda.

Program Velké ceny Mexika začne v pátek dvěma tréninky. Po sobotním třetím se pojede v 23:00 SELČ kvalifikace. Závod odstartuje v neděli o dvě hodiny dříve.

Podíl.
Exit mobile version