Laureáty letošní Nobelovy ceny za chemii jsou Američané David Baker a John Jumper a Brit Demis Hassabis. Ocenění jim náleží za výzkum proteinů. Ve středu ve Stockholmu to oznámil šéf Královské švédské akademie věd Hans Ellegren. Oceněná trojice přispěla k předpovídání a navrhování trojrozměrných struktur a funkcí proteinů.

Baker působí na Washingtonské univerzitě v americkém Seattlu, zatímco Hassabis a Jumper pracují v Londýně ve firmě Google DeepMind, která se zabývá výzkumem umělé inteligence.

Loni Nobelovu cenu za chemii získala trojice vědců z USA a Ruska – Moungi Bawendi, Louis Brus a Alexej Jekimov – za objev a výzkum polovodičových nanokrystalů známých jako kvantové tečky.

Nobelovy ceny se letos pojí s dotací 11 milionů švédských korun (zhruba 24,5 milionu korun českých). V případě, že cena v jedné kategorii připadne dvěma nebo třem osobnostem, jako je tomu v tomto případě, rozdělí si ocenění sumu mezi sebou.

V pondělí byla vyhlášena Nobelova cena za fyziologii a lékařství, kterou letos získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA, tedy velmi malých molekul ribonukleové kyseliny (RNA), jež mají vliv na regulaci genů.

V úterý Nobelovu cenu za fyziku získali Američan John Hopfield a britsko-kanadský vědec Geoffrey Hinton za objevy a vynálezy, které přispěly k rozvoji umělé inteligence (AI), konkrétně strojového učení s využitím umělé neuronové sítě.

Ve čtvrtek bude vyhlášen letošní laureát Nobelovy ceny za literaturu a v pátek pak Nobelovy ceny za mír. V pondělí pak týden vyhlašování Nobelových cen uzavře Nobelova cena za ekonomii – jediná, která není obsažena v závěti iniciátora ocenění, vynálezce dynamitu, chemika Alfreda Nobela (1833 až 1896).

Nobelovy ceny, zhmotněné v Nobelových medailích, budou slavnostně předány 10. prosince, což je den úmrtí Alfreda Nobela.

Mohlo by vás zajímat: Kosmetika není toxická. Naopak často zavádějí „přírodní“ produkty, říká biochemik (9. 6. 2023)

Spotlight Aktuálně.cz – Fipah | Video: Jakub Zuzánek

Podíl.
Exit mobile version