Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství letos získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev microRNA, tedy velmi malých molekul ribonukleové kyseliny (RNA), které mají vliv na regulaci genů. V pondělí to ve Stockholmu oznámil švédský Karolínský institut.

Ambros a Ruvkun se ve svém výzkumu věnovali tomu, jak se vyvíjejí různé typy buněk. Přitom objevili novou skupinu miniaturních molekul RNA, které hrají klíčovou roli v regulaci genů. „Jejich převratný objev odhalil zcela nový princip genové regulace, který se ukázal jako zásadní pro mnohobuněčné organismy včetně člověka,“ uvedl Karolínský institut, podle něhož microRNA hraje významnou roli pro vývoj a fungování organismů.

MicroRNA je důležitá pro řadu procesů v těle, jako je vývoj a růst buněk nebo imunitní odpověď těla na napadení. Špatné fungování microRNA proto může vést k závažným chorobám, včetně rakoviny, uvádí na svém webu Ohijská univerzita v USA.

Informace uložené v chromozomech lze podle agentury DPA přirovnat k návodu na použití pro všechny buňky v těle. Každá buňka obsahuje stejné chromozomy, a tedy i stejnou sadu genů. Přesto mají různé typy buněk – například svalové a nervové – velmi odlišné vlastnosti. Svou roli v tom hrají právě mechanismy genové regulace, které popsali Ambros a Ruvkun.

Sedmdesátiletý Ambros nyní působí na Massachusettské univerzitě, dvaasedmdesátiletý Ruvkun na Harvardově univerzitě, kde se v minulosti věnoval výzkumu také Ambros.

Dvojice amerických vědců se podělí o ocenění ve výši 11 milionů švédských korun (24,5 milionu korun). Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství před nimi získalo 227 odborníků – loni Maďarka Katalin Karikóová a Američan Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj mRNA vakcín proti nemoci covid-19.

Vyhlášením Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství začal takzvaný nobelovský týden, během něhož budou oznámeni laureáti celkem v šesti kategoriích. Zřejmě nejsledovanější Nobelova cena za mír bude vyhlášena v pátek, jako poslední pak za týden v pondělí Nobelova cena za ekonomii.

Mohlo by vás zajímat: Pak začne jízda. Biolog předpověděl zlom ve vývoji lidstva. Jeden už máme za sebou (6. 6. 2024)

Spotlight Aktuálně.cz – Jan Zrzavý | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version