Aktualizace: 2.07.2024 20:09

Mnichov – Nizozemští fotbalisté porazili Rumunsko 3:0 a po 16 letech postoupili do čtvrtfinále mistrovství Evropy. V něm vyzvou v sobotu v Berlíně vítěze večerního zápasu Rakousko – Turecko.

Strůjcem výhry „Oranje“ byl v Mnichově Cody Gakpo, který ve 20. minutě zařídil vedení. V 83. minutě útočník Liverpoolu asistoval u gólu střídajícího Donyella Malena, jenž potom ještě v nastavení stanovil konečný výsledek.

Nizozemci, kteří před třemi lety na Euru v osmifinále nestačili na Česko, porazili Rumunsko na ME i podruhé. Celkově s výběrem balkánské země neprohráli ve 14. z 15 duelů a zdolali ho popáté za sebou.

Rumuni začali aktivně, ve 14. minutě Man zpoza vápna přestřelil. Po 20 minutách hry se ale vedení ujali „Oranje“. Gakpo střelou z vápna k tyči překonal bývalého gólmana Sparty či Pardubic Nitu, který ve středu oslaví 37. narozeniny. Liverpoolský útočník skóroval na turnaji potřetí a s dalšími třemi hráči se dělí o pozici nejlepšího střelce šampionátu.

Nizozemci výrazně přidali a soupeře, jehož jako kapitán vedl někdejší záložník Sparty a Slavie Stanciu, již do konce utkání prakticky k ničemu nepustili. V 26. minutě Depay odcentroval z rohu a De Vrij na zadní tyči hlavičkoval do boční sítě. V závěru úvodního dějství se v jasné příležitosti objevil ve vápně Simons, jenže prováhal vhodný moment ke střele a akci zakončil velmi slabě.

Ani po změně stran Nizozemsko nezužitkovalo další velkou šanci. Střídajícímu Malenovi se střela nepovedla, míč se ale dostal k Depayovi, který trefil nohu obránce Ratia. Po dalším rohovém kopu Depaye hlavičkoval kapitán Van Dijk do tyče. Následně se Nizozemci dočkali vstřelené branky opět zásluhou Gakpa, jenže videorozhodčí odhalil, že akci předcházel ofsajd. Depay poté z přímého kopu podstřelil zeď, jenže zamířil těsně vedle tyče. Rovněž obstřel střídajícího Veermana skončil mimo brankovou konstrukci.

Pojistky se „Oranje“ dočkali až v 83. minutě. Gakpo u brankové čáry uspěl v souboji s Dragusinem a nahrál před branku na zakončujícího Malena. Útočník Dortmundu ve třetí minutě nastavení dal výsledku konečnou podobu po rychlém brejku.

Mnichov: Rumunsko – Nizozemsko 0:3 (0:1)

Branky: 83. a 90.+3 Malen, 20. Gakpo. Rozhodčí: Zweyer – Lupp, Achmüller – Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: M. Marin – Dumfries, Malen. Diváci: 65.012.

Sestavy:

Rumunsko: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Mogos (38. Racovitan) – M. Marin (72. Cicaldau) – Man, R. Marin, Stanciu (88. Olaru), Hagi (72. Alibec) – Dragus (72. Mihaila). Trenér: Iordanescu.

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (69. Van de Ven) – Reijnders, Schouten (69. Veerman), Simons – Bergwijn (46. Malen), Depay (90.+2 Blind), Gakpo (84. Weghorst). Trenér: Koeman.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.