Aktualizace: 16.06.2024 17:17

Hamburk – V prvním zápase skupiny D na fotbalovém mistrovství Evropy zvítězili Nizozemci v Hamburku nad Polskem 2:1. Polský tým poslal do vedení Adam Buksa, ještě do přestávky vyrovnal tečovanou střelou Cody Gakpo a sedm minut před koncem rozhodl střídající Wout Weghorst. Ve druhém utkání „déčka“ se v pondělí od 21:00 v Düsseldorfu utkají Rakousko s Francií.

Nizozemci s Polskem neprohráli od roku 1979 třináct zápasů v řadě, ale v utkání s outsiderem skupiny museli otáčet nepříznivý vývoj. Poláci se dostali na turnaj až díky penaltovém rozstřelu v baráži s Walesem, ale pod novým trenérem Michalem Probierzem od loňského září do dneška neprohráli ani jeden z osmi zápasů.

Při premiéře na Euru jim chyběla největší hvězda. Majitel Zlatého míče z roku 2021 a autor 82 branek v reprezentaci Lewandowski si v generálce na Euro přivodil svalové zranění. Na lavičce začal i další útočník Šwiderski, jehož trápí poraněný kotník.

Buksa, který měl před turnajem na kontě jen šest branek, je ale skvěle zastoupil a na začátku druhé čtvrthodiny poslal hlavou do sítě hned první rohový kop v podání kapitána Zieliňského. Nejmladší gólman na šampionátu jednadvacetiletý Verbruggen při první střele na jeho branku neměl šanci. Mladší byl v historii Eura mezi tyčemi jen Španěl Iribar v roce 1964.

Do Buksovy branky i po ní však na trávníku dominovali Nizozemci. Polské obranné trojici od začátku nejvíc zatápěl Gakpo, který hned ve druhé minutě protáhl brankáře Szczesného střelou k bližší tyči, z druhé vlny pak mířili těsně vedle Reijnders a Simons. Van Dijkův volej opět vyřešil Szczesny, který přijel na své čtvrté a pravděpodobně poslední Euro.

Jenže na konci první půlhodiny byl krátký na Gakpovu střelu, jíž nešťastně změnil směr obránce Salamon. Útočník Liverpoolu dal Polákům gól i při posledním vzájemném zápase před dvěma lety v Lize národů ve Varšavě. Ještě do přestávky mohl přidat další, ale v dobré pozici přestřelil a nejlepší střelec týmu Depay těsně minul branku.

Druhý poločas začal stejně jako první nizozemským náporem a Szczesny odvrátil Dumfriesovu hlavičku zblízka. Pravý obránce „oranje“ se v krátké době dostal k zakončení ještě dvakrát, soupeř mu dopřával víc prostoru než obávaným útočníkům. Do dobývání branky se zapojovali i další zadáci.

Trenér Ronald Koeman, který v roce 1988 jako hráč zvedl v Německu pohár pro mistry Evropy, poslal na posledních deset minut dva čerstvé útočníky a Weghorst už po dvou minutách na trávníku vstřelil po Akého přihrávce vítězný gól. Střídání málem vyšlo i Probierzovi. Šwiderski měl minutu před koncem na kopačce vyrovnání, ale Verbruggen jeho pokus zmařil.

Poláci se v pátek střetnou v Berlíně s Rakouskem, Nizozemci ve stejný den narazí v Lipsku na Francii.

Skupina D:

Hamburk: Polsko – Nizozemsko 1:2 (1:1)

Branky: 16. Buksa – 29. Gakpo, 83. Weghorst. Rozhodčí: Dias – Soares, Ribeiro – Martins (video, všichni Portug.). ŽK: Veerman (Niz.). Diváci: 49.000.

Sestavy:

Polsko: Szczesny – Bednarek, Salamon (87. Bereszyňski), Kiwior – Frankowski, Zieliňski (77. Piotrowski), Romanczuk (55. Slisz), Zalewski – Urbaňski (55. Šwiderski), S. Szymaňski (46. Moder) – Buksa. Trenér: Probierz.

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (87. Van de Ven) – Schouten, Reijnders, Veerman (62. Wijnaldum) – Simons (62. Malen), Depay (81. Frimpong), Gakpo (81. Weghorst). Trenér: Koeman.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.