Americký prezident Joe Biden v pátek dal najevo obavu, že nadcházející volby ve Spojených státech by nemusely být pokojné. Vyjádřil se takto při překvapivém vystoupení v sále pro tiskové brífinky v Bílém domě, kde jako prezident před novináře nikdy předtím nepředstoupil. Podle agentury AP jeho tisková konference přinesla také tvrdá slova na adresu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Příchod Bidena do tiskové místnosti nebyl předem ohlášený a někteří novináři dávali najevo údiv, když se objevil po boku své mluvčí. Šéf Bílého domu chtěl před reportéry okomentovat pozitivní zprávu o vývoji na trhu práce a dohodu o ukončení stávky zaměstnanců amerických přístavů, nakonec však odpovídal na otázky na nejrůznější témata.

„Jsem přesvědčen, že budou svobodné a spravedlivé. Nevím, jestli budou pokojné,“ řekl Biden po dotazu na průběh listopadových prezidentských voleb. Argumentoval při tom „velmi nebezpečnými“ výroky exprezidenta a kandidáta Republikánské strany Donalda Trumpa.

Trump po Bidenově vítězství v roce 2020 nikdy neuznal porážku a nyní v kampani naznačuje, že výsledek uzná pouze v případě svého vítězství. Demokratickou stranu neustále obviňuje, že se chystá ve volbách podvádět, jakkoli pro to nemá žádné důkazy. Před čtyřmi lety nepodložená tvrzení o podvodech vyústila ve vpád Trumpových příznivců do Kongresu, letošní kampaň zase poznamenaly dva pokusy o atentát na exprezidenta.

Vztahy mezi Bidenem a Netanjahuem

Biden na pátečním brífinku dostal také otázku, zda podle něj izraelský premiér odmítá konec bojů na Blízkém východě kvůli snaze ovlivnit výsledek amerických voleb.

„Žádná administrativa nepomohla Izraeli víc, než já. Žádná, žádná, žádná. A myslím, že by na to Bibi (Netanjahu) měl pamatovat,“ odpověděl americký prezident. „A jestli se snaží ovlivnit volby, nevím, ale nepočítám s tím,“ dodal.

Jak uvádí AP, vztahy mezi Bidenem a Netanjahuem jsou dlouhodobě napjaté a méně přátelské než ty mezi Trumpem a izraelským premiérem. Zklidnění situace na Blízkém východě by při tom bylo v kampani přínosem pro Trumpovu soupeřku a Bidenovu viceprezidentku Kamalu Harrisovou.

Biden v posledních měsících mnohokrát vyzýval k dohodě mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás o zastavení bojů v Pásmu Gazy, neúspěšné byly také jeho apely na zdrženlivost v konfliktu s libanonským Hizballáhem. Americký prezident zároveň na jaře prohlásil, že „je zcela opodstatněné“ vyvozovat závěr, že Netanjahu protahuje válku v Gaze kvůli vlastnímu politickému přežití.

Podíl.