Komerční prezentace Aktual.: 27.10.2024 18:01

Tel Aviv/Teherán – Izrael při svém sobotním útoku na íránské vojenské objekty oslabil obranu Íránu a jeho schopnost vyrábět rakety. Podle agentury Reuters to dnes řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Íránský ministr zahraničí Abbás Arakčí dnes vyzval Radu bezpečnosti OSN k naléhavému zasedání, na němž by izraelské útoky odsoudila. Írán už nemůže efektivně jako nástroj v boji proti Izraeli využívat Hamás v Pásmu Gazy a Hizballáh v Libanonu, řekl izraelský ministr obrany Joav Galant.

„Letectvo zaútočilo napříč Íránem. Tvrdě jsme zasáhli obranné schopnosti Íránu a jeho schopnost vyrábět rakety, které jsou namířeny na nás,“ řekl Netanjahu. Izraelský útok označil za přesný s tím, že „splnil veškeré své cíle“.

Írán uvedl, že při izraelském útoku zahynuli čtyři jeho vojáci, ale že způsobil jen omezené škody. Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí dnes prohlásil, že by se útok neměl „zlehčovat, ale ani přeceňovat“.

Šéf íránské diplomacie Arakčí vyzval Radu bezpečnosti, aby izraelské údery odsoudila na mimořádném zasedání. V dopise zaslaném generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi a předsedovi Rady bezpečnosti Arakčí požaduje „naléhavou schůzi Rady bezpečnosti k zaujetí rozhodného postoje a k odsouzení této agrese“, uvedlo ve svém komuniké íránské ministerstvo zahraničí. Izraelský útok podle Arakčího znamenal „jasné narušení suverenity“ Íránu, který si podle něj vyhrazuje právo na tuto „zločinnou agresi“ odpovědět.

Izraelský úder byl v sobotu proveden nad ránem a ve třech vlnách. Jeho terčem byly továrny na výrobu raket a další vojenské objekty nedaleko Teheránu a v západním Íránu, uvedla izraelská armáda.

Agentura AP dnes napsala, že na základě její analýzy satelitních snímků byly při izraelském útoku poškozeny části tajné vojenské základny jihovýchodně od Teheránu, kterou odborníci v minulosti spojovali s íránským jaderným programem, a že poškozen byl také objekt spojený s íránským balistickým programem.

Některé z poškozených budov se nacházely na íránské vojenské základně Parčin, kde Írán podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) zřejmě v minulosti provedl testy vysoce účinných výbušnin, které by mohly spustit jadernou zbraň. Írán tvrdí, že jeho jaderný program je mírový, ačkoli MAAE, západní zpravodajské agentury a další subjekty uvedly, že Teherán do roku 2003 pracoval na vývoji jaderných zbraní.

Další škody bylo podle snímků možné spatřit na nedaleké vojenské základně Chodžir, která podle analytiků ukrývá podzemní systém tunelů a závody na výroby raket. Íránská armáda nepřiznala poškození ani jedné ze základen a íránská mise při OSN ani izraelská armáda na žádost agentury AP o komentář bezprostředně neodpověděly.

Hamás a Hizballáh podle ministra Galanta už nejsou účinným nástrojem Íránu

Írán už nemůže účinně jako nástroj v boji proti Izraeli využívat teroristickou skupinu Hamás v Pásmu Gazy a hnutí Hizballáh v Libanonu. Podle agentury Reuters to dnes řekl izraelský ministr obrany Joav Galant. Zároveň ale podle agentury AFP zmínil, že aby mohl být propuštěn zbytek rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy, bude muset Izrael učinit bolestivé ústupky.

„V uplynulém roce bezpečnostní složky v čele s Izraelskými obrannými silami zvrátily průběh války a dosáhly bezprecedentních úspěchů ve všech oblastech bojů,“ řekl Galant v projevu na pietní ceremonii v Jeruzalémě.

Hamás už podle ministra v Pásmu Gazy nefunguje jako vojenská síť, zatímco vrchní velení Hizballáhu a většina jeho raketových kapacit byly zlikvidovány. Obě skupiny tak podle Galanta „už nejsou účinným nástrojem“, který by mohl Írán využívat.

„Ne všech cílů lze dosáhnout pouze vojenskými operacemi (…); abychom splnili svou morální povinnost přivést naše rukojmí domů, budeme muset učinit bolestivé ústupky,“ řekl podle agentury AFP.

Podíl.
Exit mobile version