Spojené státy vyzvaly Teherán, aby neopětoval útok po úderech, které na vojenské objekty v Íránu provedl v noci Izrael. Podobně reagoval i britský premiér Keir Starmer, píše agentura Reuters. Izraelský útok na Írán se očekával již několik týdnů, předpokládalo se ale, že se uskuteční až po prezidentských volbách v USA 5. listopadu, upozornil web BBC. Saúdská Arábie či Spojené arabské emiráty izraelské údery odsoudily.

Důvod k obavám podle BBC v tuto chvíli mají zejména arabští spojenci USA z řad zemí v Perském zálivu, jejichž vlády nedávno Íránu sdělily, že nedopustí, aby bylo jejich území využito k izraelskému útoku na Írán.

„Pokud se Írán znovu rozhodne reagovat, budeme připraveni a bude to mít pro Teherán opět důsledky,“ upozornili v prohlášení vysoce postavení představitelé administrativy prezidenta Joea Bidena. Doplnili, že si takový scénář nepřejí.

„Tímto by měly skončit přímé údery mezi Izraelem a Íránem,“ uvádí se dále v prohlášení s tím, že Washington je také připraven „vést snahy o ukončení války v Libanonu“ a pokusit se dosáhnout příměří v Pásmu Gazy spolu s navrácením rukojmí unesených loni z Izraele.

Starmer vyzývá ke zdrženlivosti

Britský premiér Starmer se nechal slyšet, že by Írán na izraelský útok neměl reagovat. Vyzval také ke zdrženlivosti na všech stranách.

Vojenskou odvetnou akci Izraele ostře kritizuje Rijád. Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí na sociální síti X napsalo, že království „odsuzuje“ izraelské údery v Íránu a opakuje své „pevné stanovisko odmítající eskalaci konfliktu v regionu“, který „ohrožuje bezpečnost a stabilitu zemí a národů“ na Blízkém východě.

K co největší zdrženlivosti vyzvaly také Spojené arabské emiráty. Pákistán podle agentury Reuters mezitím vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby podnikla kroky k ukončení „bezohledného“ chování Izraele a útok označil za „nebezpečnou eskalaci“ v regionu.

Izrael v noci na sobotu zasáhl vojenské objekty v Íránu v odvetě za raketový útok Teheránu ze začátku října. Po úderech Jeruzalém informoval, že při této akci dosáhl svých cílů a varoval Írán, aby nesahal k odvetě. Ten reagoval, že jeho protivzdušná obrana většinu útoků úspěšně odrazila a způsobené škody jsou pouze „omezeného rozsahu“. Vysoce postavený činitel vlády prezidenta Bidena prohlásil, že izraelský úder byl přiměřený a měl by představovat konec vzájemných útoků mezi oběma zeměmi.

Podíl.
Exit mobile version