Aktualizace: 29.01.2024 15:35

Berlín – Regionální a městskou autobusovou i železniční dopravu v Německu v pátek ochromí výstražná stávka za vyšší mzdy. K protestu, který s výjimkou Bavorska zasáhne celé Německo, dnes vyzval odborový svaz Verdi.

Do kolektivního vyjednávání o mzdách a lepších pracovních podmínkách je zapojeno přes 130 komunálních a regionálních dopravních podniků, kde pracuje dohromady kolem 90.000 lidí. Odboráři tvrdí, že je nezbytné snížit pracovní i personální zátěž, které jsou pracovníci v dopravě vystaveni.

Nové kolo jednání začalo loni v prosinci. Mezi požadavky, které se v jednotlivých regionech liší, patří zejména zvýšení mezd, zkrácení týdenního hodinového úvazku se zachováním plné mzdy, prodloužení doby odpočinku nebo více dovolené.

Cestující v Německu tak čeká další stávka v dopravě. V noci na dnešek skončil protest strojvůdců železniční společnosti Deutsche Bahn (DB), kvůli kterému vlaky stály od úterního večera minulého týdne. Odbory strojvedoucích GDL stejně jako svaz Verdi požadují vyšší mzdy a kratší pracovní dobu.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.