ČTK

Aktualizováno před 5 hodinami

V Německu se potvrdil první případ nákazy novou variantou viru, který vyvolává nemoc mpox. V úterý o tom informoval Institut Roberta Kocha, který má v Německu na starosti veřejné zdraví.

Muž se podle institutu nakazila v zahraničí. Navzdory potvrzení nové varianty nemoci dříve známé jako opičí neštovice nevzrostlo podle odborníků nebezpečí šíření nákazy v Německu.

Nakaženému pacientovi je podle agentury DPA 33 let a infekci pravděpodobně získal v jedné z východoafrických zemí. Dotyčný muž se od 12. října léčí v nemocnici a v současné době je v izolaci. Úřady zdůrazňují, že nemoc není snadno přenosná, píše agentura DPA.

Poprvé mimo Afriku zjistili lékaři výskyt nové varianty nemoci mpox označované jako clade Ib v polovině srpna ve Švédsku. Infekce způsobené jinou odnoží viru, clade IIb, byly od května 2022 zjištěny v řadě zemí včetně Německa. Podle WHO se předpokládá, že clade Ib je nakažlivější a nebezpečnější než předchozí varianty mpox, které byly zaznamenány i v Německu a Česku.

Odborníci na veřejné zdraví však varují, že o této variantě je stále příliš málo spolehlivých údajů, než aby bylo možné získat jistotu. V srpnu také Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila nejvyšší stupeň varování kvůli nové variantě virového onemocnění mpox v Africe.

Předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Chlíbek v srpnu řekl, že se nová varianta virového onemocnění mpox co do příznaků a léčby neliší od té předchozí. Rozdíl je v drobných genetických odchylkách a v tom, že nová verze nemoci se šíří tam, kde se dosud nešířila.

S nemocí mpox se v současnosti potýká 18 afrických zemí, nejvíce mrtvých hlásí Kongo. Nejnovější případy hlásí Zambie a Zimbabwe. Česko v posledních dvou letech zaznamenalo několik desítek případů starší varianty mpox zvané clade IIb.

Tento typ viru byl dnes také diagnostikován u pacienta v Norsku, informovaly norské televizní stanice TV2 a NRK s odvoláním na zdravotnické úřady v Oslu. Clade IIb je méně závažná forma mpox než kmen clade Ib, který nedávno vyvolal celosvětové obavy.

Mpox je virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka, ale také těsným fyzickým kontaktem s osobou nakaženou virem. Nemoc se projevuje zejména vyrážkou s puchýřky, pacienti také trpí horečkami, případně pociťují celkové vyčerpání.

Pro léčbu jsou v obou případech podle Chlíbka vhodná antivirotika a rizikové skupiny lidí se mohou nechat očkovat. Úmrtí jsou v zemích s robustním zdravotnickým systémem relativně vzácná.

Mohlo by vás zajímat: Je to jen špička ledovce. Lékař promluvil o dávivém kašli a nebezpečí pro neočkované (18. 3. 2024)

Spotlight Aktuálně.cz - Milan Trojánek

Spotlight Aktuálně.cz – Milan Trojánek | Video: Tým Spotlight

Podíl.