Komerční prezentace Aktualizace: 2.07.2024 12:31

Varšava – Polsko a Německo se dohodly, že budou jednat o posílení obranné spolupráce. Chtějí tak odstrašit ruskou hrozbu v regionu, a to i silnější přítomností sil Severoatlantické aliance na jejím východním křídle a koordinací pomoci Ukrajině, uvedla agentura Reuters s odvoláním na dnes představený společný akční plán obou zemí. Detaily jeho financování ale chybějí, napsala agentura DPA. Obě země dnešní návštěvou kancléře Olafa Scholze ve Varšavě obnovily po šestileté přestávce mezivládní konzultace.

Polsko a Německo mohou mít rozdílné představy, jak financovat obranné projekty, ale i tak budou spolupracovat na projektech, jako je evropská iniciativa protivzdušné obrany European Sky Shield Initiative (ESSI), řekl polský premiér Donald Tusk. Rozšíření dopravy a dopravních cest mezi Německem a Polskem je klíčem nejen k ekonomickému rozvoji a mobilitě občanů, ale i k zajištění společné bezpečnosti, uvedl kancléř Scholz, kterého do Varšavy provázel tucet spolkových a zemských ministrů.

Společný akční plán uvádí, že Polsko zvažuje připojení k ESSI. Tato iniciativa, jejíž součástí je i Česko, se podle polských médií nezamlouvá konzervativnímu prezidentovi Andrzejovi Dudovi, který ji označil za německý obchodní projekt.

Předchozí polská vláda strany Právo a spravedlnost (PiS), ze které vzešel Duda, vedla „nacionalisticky orientovanou politiku“, často kritizovala Německo a obviňovala jej, že chce ovládnout Evropskou unii a brání strategickým investicím v Polsku, aby neposílily konkurenci, napsala dnes agentura PAP. Připomněla také útoky PiS proti Tuskovi, kterého šéf nyní opoziční strany Jaroslaw Kaczyński nazval „německým agentem“.

Tuskova vláda, která se chopila moci loni v prosinci, rychle změnila polskou politiku vůči Německu, zlepšila bilaterální vztahy a obnovila trojstrannou spolupráci s Německem a Francií v tzv. Výmarském trojúhelníku.

Dnešní konzultace jsou tak vnímány jako nové otevření vztahů mezi Varšavou a Berlínem. Podle PAP by mohla německá strana oznámit novou iniciativu jako gesto za utrpení Poláků během okupace nacistickým Německem za druhé světové války. Podle DPA má balíček pro Polsko zahrnovat nejen kompenzační platby pro žijící polské oběti okupace, ale také německou pomoc při obraně východního křídla NATO a příspěvek na stavbu německo-polského domu v Berlíně.

Naposledy se polsko-německé mezivládní konzultace konaly v roce 2018, kdy byl premiérem Mateusz Morawiecki z PiS a německou kancléřkou Angela Merkelová.

Podíl.
Exit mobile version