Komerční prezentace Aktual.: 30.09.2024 12:00

Berlín – Německá vláda se chystá zhoršit výhled domácí ekonomiky, na letošní rok už s jejím růstem nepočítá. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovala agentura Bloomberg. Německo má největší ekonomiku v Evropě a loni zaznamenalo pokles hrubého domácího produktu (HDP).

Německá vláda by měla zveřejnit aktualizovaný hospodářský výhled příští týden ve středu. V poslední prognóze, kterou představila v dubnu, počítala na letošní rok s růstem HDP o 0,3 procenta.

Aktualizovaný výhled bude podle zdrojů Bloombergu počítat v nejlepším případě se stagnací ekonomiky. Přední německé hospodářské instituty minulý týden předpověděly, že HDP se za letošní rok sníží o 0,1 procenta.

Německo je největším obchodním partnerem České republiky. Řada českých firem je na výkonu německé ekonomiky závislá.

Nepříznivé vyhlídky německé ekonomiky jsou špatnou zprávou pro koaliční vládu i samotného kancléře Olafa Scholze před parlamentními volbami, které se budou konat příští rok. Němečtí voliči už dali najevo nespokojenost se současnou vládou v červnových volbách do Evropského parlamentu i v zářijových zemských volbách ve východoněmeckých spolkových zemích Sasko a Durynsko.

Podíl.
Exit mobile version