Aktualizace: 6.03.2024 00:09

Brno – Nejvyšší soud dnes na elektronické úřední desce zveřejní, jak rozhodl o dovoláních ve sporu herce Oldřicha Kaisera a vydavatelství Czech News Center kvůli nepravdivé informaci Blesku o hercově příbuzenském vztahu s československým komunistickým prezidentem Antonínem Zápotockým. Kaiser vysoudil 400.000 korun. Dovolání podaly obě strany sporu.

Tvrzení o příbuzenství zaznělo v květnu 2017 ve videu ze série Potomci slavných na webu Blesk.cz. Údajný synovec Zápotockého tam uvedl, že jeho sestřenice je Kaiserovou maminkou a že hercův otec byl architektem, který pil a dostával stranické zakázky. Citace se pak objevily také v psaném článku a později v dalších médiích. Informace o příbuznosti byly mylné, šlo zřejmě o jiného Oldřicha Kaisera.

Kaiser požadoval za nepravdivou informaci omluvu a odškodnění pět milionů korun. Nejprve vysoudil 100.000 korun, Ústavní soud ale poté rozhodl, že má nárok na vyšší odškodné, protože stotisícová částka neplní ani satisfakční funkci pro poškozeného, ani preventivní funkci před zveřejňováním nepravdivých informací. Následně se odškodnění rozhodnutími pražských soudů zvýšilo na 400.000 korun.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.