Aktualizace: 1.02.2024 11:26

Praha – Nejvíce přednominací na hudební cenu České hudební akademie (ČHA) Anděl má rapper Viktor Sheen, jehož jméno se po prvním kole hlasování v širších nominacích objevilo šestkrát. Nejposlouchanější interpret roku 2023 služby pro streamování hudby Spotify Viktor Sheen, vlastním jménem Viktor Dundič, uspěl čtyřikrát díky společnému projektu Roadtrip natočenému s dalším rapperem Calinem a dvakrát za sólovou deskou Planeta opic. Z užšího okruhu vybraných nahrávek v polovině února vzejdou závěrečné nominace. Vyhlášení cen se uskuteční 30. března v pražském centru O2 universum. ČTK o tom za pořadatele informovala Nikol Klevcovová.

Prvního kola hlasování členů ČHA, ze kterého vzešlo sedm interpretů či děl v každé z 15 kategorií, se zúčastnilo celkem 413 ze zhruba 700 oslovených akademiků. Po druhém kole hlasování zbudou vždy tři jména v dané kategorii.

Moldavský rodák Calin Panfili vystupující pod jménem Calin, figuruje po prvním kole v pěti kategoriích. Po třech šancích mají zavedená jména české hudební scény jako Anna K., Jelen, J.A.R. či November 2nd, stejně tak reprezentanti současného popu Sofian Medjmedj, Ben Cristovao nebo Anna Vaverková. Na dvě přednominace dosáhli například David Koller, Pan Lynx, Tereza Balonová a MC Gey.

„I letos shortlisty ukazují, že Česká hudební akademie má v hlavních i žánrových kategoriích velmi široký záběr. Figurují zde komerčně úspěšná jména populární hudby i reprezentanti nezávislé a alternativní scény,“ podotkl k výsledkům prvního kola hlasování předseda rady ČHA Honza Vedral.

V žánrových kategoriích hlasují specializované žánrové akademie, jejichž garanty jsou stejně jako loni Vojtěch Tkáč (Alternativa a elektronika), Milan Tesař (Folk, Jazz), Michaela Vostřelová (Klasika), Matěj Kretík (Rap), Petr Adámek (Rock), Roman Juhás (Slovenské album) a Saša Michailidis (Videoklip). Garantem nově ustavené akademie, která rozhoduje v kategorii Společný projekt, je Marek Pros. Jedinou kategorií, o jejímž laureátovi akademici rozhodli už v prvním kole, je tradičně Síň slávy.

Loňské ceny ČHA Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel 10. listopadu 2021 ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. Do Síně slávy vstoupil herec, dramatik, spisovatel a textař Zdeněk Svěrák.

Podíl.