Události: Vedení Senátu a senátních výborů (zdroj: ČT24)

Špičky senátorských klubů se dohodly na obsazení pozic ve vedení výborů i celé horní komory parlamentu. Nejvíc jich obsadí nejpočetnější ODS a TOP 09. Uskupení si činí nárok i na post předsedy. Stávající šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyzyvatele nemá.

„Je to tajná volba, může se stát, že i na první schůzi dojde k nějakému překvapení, takže nechci předjímat. Ale zatím to vypadá, že by to mělo být tak, jak předpokládáme,“ řekl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS) k volbě šéfa horní parlamentní komory.

Kosmetické budou změny na místopředsednických židlích. Současní funkcionáři mají až na Tomáše Czernina (TOP 09) pokračovat, tedy Jiří Oberfalzer (ODS), Jiří Drahoš (za STAN) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Nové jméno bude jedno, a to Ladislav Václavec (za ANO). „Nejsme zvyklí si kádrovat místopředsedy, prostě hnutí ANO má samozřejmě paritní nárok na jednoho místopředsedu. Obsadí ho, podle mě, zkušeným senátorem,“ míní předseda senátorského klubu lidovců Josef Klement.

Výbory

Dohoda je také na obsazení předsedů senátorských výborů. V čele pěti mají být členové klubu ODS a TOP 09. Dva šéfy nominují Starostové a hnutí ANO. Lidovci mají nárok na jednu pozici v čele.

„Jediné, na čem jsme se nedohodli, tak je věc, která není úplně tak důležitá. A to je zasedací pořádek,“ uvedla zvolená senátorka ANO Jana Mračková Vildumetzová.

„Podle nás je to spravedlivé, protože v Senátu vždycky to rozložení bylo od pravice k levici. Pravice vpravo, to je ODS, levice vlevo, to je pro mě ANO,“ dodal předseda senátorského klubu Jan Sobotka (za STAN).

Zasedací pořádek i personálie budou senátoři definitivně schvalovat ve středu. Druhá schůze Senátu začne příští čtvrtek v deset. Zákonodárci na ní budou jednat o finanční pomoci pro lidi, které zasáhly povodně.

Podíl.