Ukrajinci nasadili opakovaně do boje „nejpodivnější zabijáky dronů“, píše americký server Forbes. Má to dokazovat i fotografie z června, která kolovala na sociálních sítích. Ruský dron zaznamenal, jak se k němu blížil cvičný letoun s vrtulovým pohonem Jakovlev Jak-52 ze 70. let s dvoučlennou posádkou.




0:31

První záběry z dubna ukazují sestřelení dronu Orlan, druhé video z června natočil ruský dron | Video: Telegram/ButusovPlus

Snímek podle serveru Forbes zachycuje dva ukrajinské letce, kteří sledují z několika metrů ruský dron, přičemž střelec v otevřeném kokpitu má na zadním sedadle držet brokovnici určenou k sestřelování bezpilotních letounů.

„Posádka Jak-52 střílí na naše drony jako na střelnici,“ postěžoval si podle Forbesu minulý měsíc jeden z ruských vojenských blogerů, kteří tento způsob přirovnávají k leteckým soubojům za první světové války.

Posádka Jakovleva už měla zlikvidovat nejméně šest bezpilotních letounů Orlan a dva drony ZALA. Dokazovat to podle serveru mají malá žlutá letadélka namalovaná pod kokpitem na zeleném plášti letadla. Osm zářezů odpovídá osmi sestřeleným dronům.

Už v polovině dubna po sociálních sítích kolovala videa zachycující toto cvičné letadlo, jak v rychlosti 190 kilometrů za hodinu zneškodňuje ruský pozorovací dron Orlan nad Chersonskou oblastí na jihu Ukrajiny.

Podobné video se objevilo i začátkem června. V tomto případě jej pořídili a zveřejnili právě sami Rusové. Střelec na zadním sedadle sahal po nějakém předmětu, pravděpodobně po zbrani, a chystal se sestřelit dron typu ZALA.

Když se na sociálních sítích objevila první videa z těchto „leteckých soubojů“, někteří odborníci spekulovali o tom, že posádka tunového cvičného letounu má zbraně zavěšené pod křídly nebo používá raketomety.

Jak ale poznamenal italský expert David Cenciotti, jen málo letounů Jak-52 bylo upraveno tak, aby mohly nést zbraně pod křídly. Proto podle něj není překvapením, že po dronech střílí z brokovnice samotní Ukrajinci.

V době, kdy se Ukrajinci snaží šetřit drahé střely typu země-vzduch na nejsilnější ruské zbraně, jako jsou balistické a řízené střely či samotné stíhací bombardéry, které vypouštějí ničivé klouzavé bomby, je podle Forbesu „chlapík s brokovnicí“ v pomalém vrtulovém letadle levným způsobem, jak sestřelovat ruské drony daleko od frontové linie.

Tento způsob likvidace ale není pro Ukrajince snadný. Pilot Jaku-52 i střelec na zadním sedadle musí být zkušený a trpělivý, aby se jim vůbec podařilo dron zasáhnout.

Jak-52 vznikl v Sovětském svazu v 70. letech jako pokračovatel úspěšného modelu Jak-50. S rozpětím křídel 9,5 metru a maximální rychlostí 360 kilometrů za hodinu se stal oblíbeným nejen pro výcvik, ale i pro sportovní akrobacii.

Od jeho uvedení na trh bylo vyrobeno kolem 1800 kusů, přičemž výroba pokračovala až do konce 90. let v Rumunsku na základě licenční dohody. Poté ho nahradil modernizovaný model Jak-52M, který se vyrábí i v současnosti. Jak-52 je ale dodnes stále ceněn pro svou robustnost a spolehlivost.

„Příliš mnoho Rusů hlásí kód 500.“ Ukrajinci rozprášili elitu Putinovy armády (celý článek s videem zde)

„Tři dny bez jídla a vody. Nemůžu chodit, ale chci žít,“ říká ve videu se slzami v očích ruský voják | Video: Telegram/Mobilizacija Novosti

Podíl.
Exit mobile version