Aktual.: 21.09.2024 14:18

Gaza – Nejméně 22 lidí zahynulo dnes při izraelském útoku na budovy školy ve městě Gaza, v níž se ukrývali Palestinci vysídlení v Pásmu Gazy kvůli válce. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze, ovládaného hnutím Hamás, je mezi oběťmi šest žen a 13 dětí, včetně tříměsíčního kojence. Informovala o tom agentura Reuters. Izraelská armáda před tím oznámila, že cílem bylo velitelské stanoviště palestinského hnutí Hamás v budově bývalé školy.

Izraelská armáda podle serveru The Times of Israel (ToI) dnes uvedla, že školu, která byla cílem jejího úderu ve městě Gaza, využíval Hamás k útokům proti izraelským vojákům.

Izrael během války v Pásmu Gazy, která trvá už téměř rok, bombardoval desítky škol a dalších budov, kam utíkají civilisté před boji. Cílem úderů byly i nemocnice. Izraelská armáda to zdůvodňuje tím, že budovy podle ní využívají ozbrojenci z Hamásu. Při těchto útocích ale umírá mnoho civilistů.

Válka v Pásmu Gazy začala loni 7. října útokem Hamásu na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili na 1200 lidí, většinou civilistů, a dalších 251 osob unesli do Gazy jako rukojmí. Stovka unesených zůstává v zajetí, z toho nejméně tři desítky už nežijí.

Odvetná ofenziva Izraele v Pásmu Gazy si od října vyžádala nejméně 41.391 životů z řad Palestinců, většinou rovněž civilistů, a přes 95.760 Palestinců bylo kvůli bojům a masivnímu bombardování zraněno, uvedly dnes palestinské úřady ovládané Hamásem. Válka v Gaze způsobila obrovskou humanitární krizi, statisíce lidí přebývají v takzvané humanitární zóně ve stanech či zničených budovách, nemají dost jídla ani pitné vody a i tam dopadají izraelské bomby.

Podíl.