Komerční prezentace Aktual.: 3.10.2024 22:21

Tel Aviv – Nejméně 14 lidí bylo zabito při izraelském úderu na uprchlický tábor ve městě Tulkarm na Západním břehu Jordánu. Informovalo o tom dnes podle agentury Reuters ministerstvo zdravotnictví palestinské samosprávy. Izraelská armáda potvrdila, že útok na město provedla, ale neposkytla další podrobnosti.

Při izraelském útoku na konvoj se zraněnými zemřel na jihu Libanonu voják

Při izraelském útoku na jihu Libanonu zemřeli během zdravotnické evakuace libanonský voják a čtyři zdravotníci byli zraněni. Podle agentur to uvedl libanonský Červený kříž. Izraelská armáda dnes třetím dnem pokračovala na jihu Libanonu v pozemní operaci proti militantnímu hnutí Hizballáh a ostřelovala opět na jihu a východě Libanonu i v Bejrútu objekty spojené s Hizballáhem. Ten dnes rovněž vypálil další desítky raket na sever Izraele.

O osudu zdravotníků zasažených na jihu Libanonu panovaly rozcházející se informace. Dnes odpoledne agentury s odkazem na Červený kříž uvádí, že byli zraněni a nejsou mrtví, jak původně uváděly stejné zdroje. Červený kříž tvrdí, že konvoj vojáků a zdravotníků byl zasažen, ačkoliv o svém pohybu informoval misi OSN na jihu Libanonu UNIFIL.

Izraelská armáda dnes také vyzvala k okamžité evakuaci obyvatele dalších 25 libanonských obcí včetně města Nabatíja. To má asi 80.000 obyvatel a patří k největším na jihu Libanonu. Už v předchozích dvou dnech armáda podle deníku The Guardian vyzvala k evakuacím 52 obcí na jihu Libanon.

„Pro vaši bezpečnost musíte okamžitě opustit své domovy. Každý, kdo je poblíž bojovníků Hizballáhu, jejich objektů či zbraní, se vystavuje riziku,“ napsal dnes v arabštině mluvčí izraelské armády na sociální síti X, kde vyzval k evakuacím dalších 25 obcí. Civilistům vzkázal, aby se přemístili na sever a nejezdili na jih, kde je jejich život v ohrožení.

Izraelská vláda tvrdí, že pozemní operace v Libanonu je omezená a přesně zacílená na objekty Hizballáhu a že ji ukončí, co nejdříve to bude možné.

Kvůli leteckým útokům na Libanon, které Izrael výrazně zintenzivnil před zhruba dvěma týdny, utekly z domovů už statisíce lidí. Libanonská vláda odhaduje, že vysídleno je kvůli tomu už 1,2 milionu lidí, napsal deník The Guardian. S celými rodinami nacházejí útočiště u příbuzných či ve školách, které jsou už na některých místech přeplněné. Řada Libanonců podle BBC přespává v autech či ve stanech, protože nemají kam jít. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dnes uvedl, že z Libanonu do Sýrie odešlo od září na 160.000 lidí. V Libanonu žije rozsáhlá syrská komunita uprchlíků před občanskou válkou.

Během dne na severu Izraele zněly sirény, které varují před útoky ze vzduchu. Izraelská armáda odpoledne uvedla, že Hizballáh od půlnoci vypálil na 130 raket. Libanonské hnutí oznámilo, že cílem jeho úderů byly mimo jiné vojenskoprůmyslové a armádní objekty v okolí Haify. Útok považuje za odvetu za izraelské údery na Libanon. Hizballáh také tvrdí, že odrazil dva pozemní útoky izraelských vojáků.

Při dnešním úderu v oblasti města Bint Džubajl v jižním Libanonu zabila izraelská armáda nejméně 15 příslušníků Hizballáhu. Armáda též uvedla, že cílila na budovu místní radnice, kterou Hizballáh využíval jako skladiště zbraní. Město Bint Džubajl bylo cílem izraelského útoku již v červenci. Při leteckém úderu na skladiště zbraní Hizballáhu tehdy zemřeli tři lidé.

Dnes odpoledne izraelská armáda uvedla, že ve středu při úderu zabila velitele Hizballáhu Chadíra Šahabíju, který byl podle ní odpovědný za červencový úder na drúzské město Madždal Šams, které se nachází na okupovaných Golanských výšinách. Při útoku tehdy zahynulo 12 dětí a nebylo po něm jasné, zda Hizballáh zasáhl fotbalové hřiště úmyslně.

Podle serveru The Times of Israel (ToI) bylo ve středu v Libanonu zabito asi 60 bojovníků Hizballáhu, jehož vojenské křídlo považuje EU za teroristickou organizaci, a izraelské letectvo v rámci pozemní operace zasáhlo přes 200 cílů.

Izrael tento týden zahájil pozemní vojenské operace v jižním Libanonu jako další fázi dlouhodobého konfliktu s Hizballáhem. Libanonské hnutí a izraelská armáda se ostřelovaly přes hranici prakticky každý den od loňského října, kdy Izrael zahájil v Pásmu Gazy válku proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v odvetě za jeho útok v jižním Izraeli.

Situace v Libanonu prudce eskalovala po explozích tisíců komunikačních zařízení využívaných Hizballáhem v polovině září a po následném rozsáhlém izraelském bombardování libanonských pozic Hizballáhu, při němž bylo zabito mnoho členů vedení tohoto hnutí včetně jeho vůdce Hasana Nasralláha.

Podíl.
Exit mobile version