Britská automobilka Rolls-Royce představuje po šesti letech svůj vylepšený bestseller. Nejprodávanější SUV Cullinan dostalo nový kabát a také technologie, aby uspokojilo nejnáročnější klienty.

Jak už to u nejluxusnější automobilky světa chodí, i modernizace má svůj příběh. Inovované SUV Cullinan dostalo přídomek Series II a pyšní se vylepšeným designem, údajně inspirovaným osvětlenými mrakodrapy světových megapolí či pečlivě vybranými materiály, třeba interiérem s umělým hedvábím, který může obsahovat až 2,2 milionu stehů, nitě o délce 17,7 kilometru a vzniká 20 hodin.

Pro Rolls-Royce je první SUV v nabídce stěžejní a od chvíle, kdy se Cullinan uvedl v roce 2018 na trh, se stal celosvětově nejprodávanějším modelem nejluxusnější značky světa. Během šesti let přitáhlo k ikonické britské automobilce novou skupinu klientů.

Zástupci z Goodwoodu přiznávají, že Cullinan změnil vnímání značky Rolls-Royce. Cullinan Series II tak není jen obyčejný facelift, je důležité, aby pokračoval v úspěšném tažení a reagoval na potřeby nejnáročnější klientely.

„Integrujeme nové technologie, nové materiály, důkladně promyšlenou úpravu designu a inovativní příležitosti k sebevyjádření prostřednictvím služby Bespoke, abychom zachovali všechno, co na tomto vozidle naši klienti milují, a zajistili tak jeho trvalou přitažlivost,“ dodal při představení vozu Chris Brownridge, generální ředitel společnosti Rolls-Royce Motor Cars.

Inspirováno mrakodrapy

Nejmarkantnější změnou na Series II jsou světlomety s protaženou linkou denních LED ze stran směrem dolů, které mají podle automobilky připomínat osvětlené mrakodrapy. Jde o detail, který ho okamžitě odliší od původního modelu.

Linie nárazníku tvoří písmeno „V“ od nejnižšího bodu svítilen pro denní svícení. V dolní části mají nové otvory pro přívod vzduchu vystupující prvky, což má při čelním pohledu přispívat k  vizuálnímu snížení u inovovaného modelu.

Při pohledu zezadu zaujme nové řešení výfuku a ochranný plech z broušené nerezové oceli mezi jejich koncovkami. Cullinan působí sebejistě i díky větším 23palcovým broušeným kolům.

Změny se projevují také v interiéru. Tou nejmarkantnější je uspořádání se skleněným panelem protaženým do celé šířky palubní desky. Přístrojový panel před řidičem a nový centrální informační displej pochází z elektrického modelu Spectre. Zásadního vylepšení se dočkala konektivita, a to i pro zadní pasažéry. 

Na straně spolujezdce se na palubní desce nachází nový panel s hodinami. Vitrína zobrazuje jak analogové hodinky, tak osvětlenou sošku Spirit of Ecstasy z nerezové oceli. Špičkové materiály jsou ve vozech Rolls-Royce samozřejmostí, poprvé se v Cullinanu Series II nabízí možnost objednat interiér s jasanovou dýhou Grey Stained, jde o zrnité přírodní dřevo s otevřenými póry a jemným třpytem.

Rolls-Royce připomíná, že pro dosažení výrazné textury je nezbytné individuálně vybírat každý jednotlivý kmen, „listy“ dýhy jsou následně ručně obarveny a ozdobeny přidáním mikroskopických kovových částic, což vytváří jedinečný třpytivý efekt.

Cullinan s ležatou osmičkou

Péče byla věnována i modelu Black Badge, který má po omlazení působit ještě sebevědoměji a nekompromisněji a oslovuje klienty, kteří mají rádi odvážný až asertivní design. Temný Rolls se symbolem ležaté osmičky proto dostal doplňky, které mají jeho image ještě víc podtrhnout.

U varianty Black Badge je mřížka chladiče v charakteristickém černém provedení. Všechny detaily exteriéru karoserie a zářivé prvky, včetně sošky Spirit of Ecstasy, jsou rovněž černé. Poprvé v historii vozů řady Black Badge je tak upraveno vše, od okenních lišt přes madla až po kliky dveří. Další zatmavené části, včetně výplní v zadních výklopných dveřích a nárazníku i kolem výfuků, jsou ošetřeny speciálním chromováním pro dosažení leskle černého efektu.

Automobilka neuvádí hlubší informace o technice, a tak se zdá, že ta se u Series II nijak neměnila. Cullinan pohání dvakrát přeplňovaný vidlicový dvanáctiválec o objemu 6,75 litru, který podle údajů značky v případě verze Black Badge poskytuje výkon 441 kW a točivý moment 900 Nm, což jsou hodnoty shodné s variantou před modernizací.

Podle informací v tiskové zprávě ale došlo ke zkrácení dráhy brzdového pedálu, což má zajistit rychlejší odezvu na reakce řidiče.

Ani cenu české zastoupení automobilky při premiéře vozu zatím nekomentovalo. Ceny Cullinanu se zvedají od částky zhruba 10 milionů korun, na ní ale díky příplatkům a speciálním požadavkům náročných klientů nikdy neskončí.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.