Nikdo neví, kolik jich je a kudy přesně vedou. Tunely v Libanonu vybudované Hizballáhem mohou dosahovat až stovek kilometrů a pravděpodobně z nich lze odpalovat rakety. Pro izraelské jednotky, které v pondělí večer zahájily pozemní operaci v této sousední zemi, bude jejich zničení velkou a dlouhodobou výzvou.

O existenci tunelů budovaných Hizballáhem vědí Izraelci už dlouho a některé z nich se jim už dříve podařilo zničit. Jeden takový na hranicích mezi Libanonem a židovským státem zavřely izraelské jednotky před pěti lety. Necelý kilometr dlouhý tunel se ukrýval osmdesát metrů pod zemí a jeho vybudování zabralo čtrnáct let. 

Tunel vydolovaný ručními vrtačkami byl tak akorát velký, aby se jím dalo projít. „Vědělo o něm jen pár lidí uvnitř Hizballáhu,“ řekl před čtyřmi lety reportérovi britského deníku The Telegraph velitel pohraniční brigády Roi Yosef Levy. Ten byl později zabit teroristy z Hamásu při útoku z loňského 7. října. 

Jak se za pár let Hizballáh posunul ve vývoj tunelů, dokazuje čtyřapůlminutové video z letošního srpna nazvané „Naše hory jsou naše sklady“. Ukazuje podzemní chodby natolik velké, že jimi projíždí nákladní auta. Ty vezou střely a z otvorů se připravují jednotky na jejich vypálení, popisuje stanice France24. 

Expert na digitální forenzní analýzu Hany Farid z Kalifornské univerzity, kterému video ukázala agentura AFP, uvádí, že přestože některé záběry vypadají, že byly upraveny v počítači, není pravděpodobné, že by je vytvořila umělá inteligence. 

Podzemní základna s názvem Imad 4 nebo také Střelecké město pod horou Jabal Amel, jak objektu z videa samo hnutí přezdívá, leží kdesi na jihu Libanonu. Při stavbě se hnutí inspirovalo podzemními komplexy v Íránu a v Severní Koreji, uvádí The Telegraph.

Stejných komplexů by měl mít Hizballáh víc, pravděpodobně až desítky, myslí si vojenský analytik a libanonský generál ve výslužbě Hisham Jaber. Pro France24 zároveň ale přiznává, že se toho o nich moc neví. 

Izraelská armáda hovoří o tom, že existuje několik různých typů tunelů Hizballáhu, které patrně měří stovky kilometrů. Některé jsou menší a slouží jen jako úložiště zbraní nebo pro pašování zásob ze Sýrie. 

Dřív padne Libanon než tunely Hizballáhu

Jisté ale je, že tunelové komplexy v Libanonu nejsou stejné jako ty, které vybudoval Hamás v Pásmu Gazy. Zatímco ten je vydoloval v běžné půdě, která je před útoky příliš nechrání, Hizballáh je postavil ve skalách. 

„Jsou daleko nedostupnější než ty v Gaze a hůř se ničí,“ uvedl pro agenturu Reuters Andreas Krieg z londýnské King’s College. „Válečná letadla se k těmto základnám nedostanou,“ dodává vojenský analytik Jaber s tím, že Izrael může „ničit Libanon měsíce, než se k bunkrům vůbec dostane“. 

„Nyní se tunely podobají spíše těm, které vidíme v Íránu. Na jihu Libanonu se ukrývají pod vesnicemi a jsou v nich odpalovací zařízení raket. Nad nimi leží také fotbalová hřiště,“ cituje britský deník Ronena Solomona z izraelských tajných služeb, který se v 80. letech na ničení tunelů specializoval. 

Hizballáh je pro Izrael složitější soupeř než Hamás, proti kterému vede válku v Gaze. „Jedná se o nejhrozivějšího nepřítele, jakému kdy Izrael na bojišti čelil. A to ne kvůli počtu a technice, ale z hlediska odolnosti,“ domnívá se Krieg. Podle odhadů amerického Kongresu by měl mít Hizballáh až 50 tisíc bojovníků a asi 150 tisíc raket. 

Tunel jako turistická atrakce

Podzemní cesty začal Hizballáh budovat v polovině 80. let, kdy Izrael okupoval část Libanonu. Při válce v roce 2006 díky nim Hizballáh úspěšně v jednom z pohraničních měst odrážel Izraelce, kteří měli výraznou technologickou i leteckou převahu. Od té doby do jejich budování investoval více peněz. 

Jeden z tunelů dokonce Hizballáh otevřel jako turistickou atrakci v roce 2010, na desáté výročí odchodu izraelských vojáků z Libanonu. Podle turistického průvodce Lonely Planet jde o kombinaci památníku, muzea a zábavního parku. 

Úvodní video o konfliktu, které návštěvníci mohou zhlédnout, je vyprávěno z pohledu Hizballáhu a promlouvá v něm i Hassan Nasralláh, který byl před svou smrtí minulý týden vůdcem hnutí. „Nic podobného jinde v Libanonu nenajdete,“ píše průvodce.

Video: Proč jsou tunely Hamásu pro Izrael klíčovým bojištěm? (2. 11. 2023)

Proč jsou tunely Hamásu pod Gazou pro Izrael klíčovým bojištěm? | Video: Reuters

Podíl.
Exit mobile version