Komerční prezentace Aktual.: 29.09.2024 21:11

Vídeň – Rakouský lidovecký kancléř Karl Nehammer (ÖVP) uznal porážku své strany v dnešních parlamentních volbách a vítězství pravicově populistických Svobodných (FPÖ). Lidová strana ale podle něj musí dostát svým slibům. Mezi nimi byl i ten, že nevstoupí do koalice s FPÖ, pokud by si její lídr Herbert Kickl nárokoval post kancléře. Kickl sám dnes v televizi na základě aktualizovaných prognóz výsledků dnešních voleb prohlásil, že jeho strana je připravena vést vládu. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen uvedl, že bude jednat se všemi stranami.

„Byla to opravdová stíhací jízda a my jsme se nedokázali dostat na první místo,“ připustil šéf lidové strany i vlády. Úkolem pro budoucnost je podle něj nyní podrobně vyhodnotit výsledky a zjistit, „proč radikálové dostali více hlasů než my, kteří zastupujeme sílu středu“.

V televizi ORF však Nehammer řekl, že očekává, že zůstane v čele rakouských lidovců a také znovu ujistil, že trvá na svém odmítavém stanovisku ohledně vytvoření vlády s účastí Kickla. Ten prohlásil, že jeho strana je připravena vládu vést a zdůraznil, že výsledek voleb nemohl být jasnější. FPÖ je podle Kickla připravena k rozhovorům se všemi stranami.

Podle aktualizovaného odhadu, který po sečtení tří čtvrtin odevzdaných hlasů nabídly agentura APA a televize ORF, získává FPÖ 29 procent hlasů. Druhá podle této sondáže vzniklé ve spolupráci se společností Foresight skončila ÖVP se ziskem 26,3 procenta. Třetí je ve stejném odhadu opoziční Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) s 21 procenty.

O čtvrtou příčku svádějí souboj zbývající dvě parlamentní strany – Liberální strana Nové Rakousko a Liberální fórum (NEOS) a Zelení, kteří mají okolo devíti, respektive více než osm procent. Přes čtyřprocentní hranici se zjevně nedostaly Komunistická strana Rakouska (KPÖ), ani Strana piva.

Alternativou coby koaliční partner by pro lidovce mohla být právě SPÖ. Takové spojení, v minulosti obvyklé, však pozorovatelé považují za obtížné, protože šéf SPÖ Andreas Babler stranu posunul dále doleva požadavky, jako je zavedení 32hodinového pracovního týdne.

Předseda SPÖ Andreas Babler dnes řekl, že je „samozřejmě“ připraven vstoupit do jednání s lidovou stranou. Agentura APA však upozorňuje, že ÖVP a SPÖ spolu ještě nemusí mít většinu v Národní radě. Spolkový tajemník SPÖ Klaus Seltenheim dnes hovořil o bolestném výsledku, který přisuzoval i vnitrostranickým sporům.

Šéfka NEOS Beate Meinlová-Reisingerová zase zdůraznila, že její strana je připravena pomoci zabránit vzniku vlády svobodných a lidovců. Také šéf Zelených a nynější vicekancléř Werner Kogler řekl, že jeho strana je připravena k rozhovorům.

Už předvolební průzkumy ukazovaly na možný bezprecedentní úspěch krajní pravice. Nynější kancléř Nehammer z ÖVP avizoval, že by lidovci byli ochotni vstoupit do koalice s FPÖ za podmínky, že by si jejich lídr Kickl nenárokoval post kancléře.

Kickl je polarizující osobností s pravicově-populistickými politickými postoji. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen už před volbami prohlásil, že by Kickla spolkovým kancléřem nejmenoval, což mu rakouská ústava umožňuje.

Každý má jednat s každým, řekl Van der Bellen po volbách

Se všemi stranami chce po dnešních rakouských parlamentních volbách jednat prezident Alexander Van der Bellen s cílem zjistit, jaké jsou možné kompromisy pro sestavení vlády. Uvedla to dnes večer agentura Reuters s tím, že podle hlavy státu by měly strany začít jednat také mezi sebou navzájem.

V dnešních parlamentních volbách zvítězila pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Na druhém místě jsou dosud vládní lidovci (ÖVP) kancléře Karla Nehammera. Ti se ovšem nechtějí podílet na koalici se Svobodnými, pokud by kancléřem měl být jejich šéf Herbert Kickl.

Prezident, který dohlíží jednání o sestavení vlády, dnes vybídl rakouské politické strany, aby spolu všechny navzájem vedly rozhovory. „Nyní jde o to oslovit se navzájem, mluvit spolu navzájem, jednat s cílem nalézt dobré, solidní kompromisy. Nalezení těchto řešení si může vyžádat čas, a je to, dámy a pánové, dobře využitý čas,“ řekl Van der Bellen v proslovu k národu. Dodal, že i on povede rozhovory se stranickými lídry.

Na platformě X rakouský prezident napsal, že bude podle svého nejlepšího vědomí a svědomí dbát na to, aby byly při sestavování vlády respektovány základní pilíře rakouské liberální demokracie: právní stát, dělba moci, lidská práva a práva menšin, nezávislá média a členství v EU.

FPÖ čelí stížnosti kvůli účasti na pohřbu, kde zněla píseň oblíbená SS

Studentská židovská skupina podala na členy FPÖ stížnost kvůli účasti některých jejích členů na pohřbu, kde podle záznamu zněla píseň oblíbená někdejšími nacistickými jednotkami SS, informovala dnes agentura Reuters.

Rozruch vyvolalo video zveřejněné v sobotu deníkem Der Standard, na kterém jsou někteří členové Svobodné strany Rakouska vidět na pohřbu, kde zazněla píseň oblíbená SS. Incident odsoudily strany napříč politickým spektrem, napsal web Tagesspiegel. Rakousko, které nacistické Německo anektovalo v roce 1938, má zákony, jejichž cílem je potírat aktivity podporující nacismus nebo popírání holokaustu.

FPÖ vedl v 50. letech minulého století bývalý nacistický zákonodárce Anton Reinthaller, připomněla agentura Reuters. Strana se později veřejně distancovala od svých nacistických kořenů a snaží se ukazovat umírněnější tvář, dál je ale považována za krajně pravicovou. Její současný lídr Herbert Kickl je polarizující osobností s pravicově-populistickými politickými postoji. FPÖ na žádost Reuters o vyjádření k víkendovému incidentu neodpověděla.

„Nejvíce mě děsí, že pokud FPÖ skutečně získá nejvíce hlasů, získáme něco jako (maďarského premiéra) Viktora Orbána: pomalé, postupné omezování rozmanitosti médií, demokracie a porozumění,“ řekla Reuters dvaadvactiletá grafická designérka Sarah Wolfová ve Vídni, která podporuje rakouské komunisty. Naopak sedmnáctiletý voják Viktor de Lijzer prohlásil, že FPÖ může napravit to, co označil za příliš kriminality poháněné migrací.

Podíl.
Exit mobile version