Aktualizace: 14.06.2024 19:07

Hradec Králové – Nečekaným hostem festivalu Rock for People se dnes odpoledne stala zpěvačka Ewa Farna. Do Hradce Králové přijela představit klip k titulní písni k filmu Vlny režiséra Jiřího Mádla. Farna je se svým dvorním spolupracovníkem Janem Vávrou autorkou textu a spolu s Lukášem Chromkem a Matějem Turcerem složila také hudbu. Píseň měla premiéru dnes ráno na Spotify. V českém éteru zazněla symbolicky poprvé z vysílání Českého rozhlasu Radiožurnál. Dobové drama z konce 60. let minulého století inspiroval skutečný příběh skupiny korespondentů mezinárodní redakce Československého rozhlasu a jejich odhodlání přinášet nezávislé zprávy.

„Za těch bezmála 30 let, co Rock for People pořádáme, se náš program rozrostl a dávno překročil nejen hranice žánrů, ale stal se multikulturním a my se snažíme pořád překvapovat něčím novým. Baví nás, že letos je to právě spojení hudby a filmu, tím spíš, když za ním stojí tak talentovaní tvůrci jako Ewa Farna a Jiří Mádl a tématem Vln je odvaha a svoboda, což jsou hodnoty, které jsou nám blízké,“ sdělil ředitel Rock for People Michal Thomes.

Snímek Vlny bude premiérově uveden na letošním Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do tuzemských kin vstoupí 15. srpna.

„Oslovení od Jirky (Mádla) mě moc potěšilo, věřím v jeho poctivost a profesionalitu v tom, co dělá. Jako u všech nabídek jsem však trvala na zhlédnutí filmu, a tak jsme se pár měsíců nazpět spolu s týmem, který jsem pro tento projekt vybrala, sešli v kinosále. Pod vlivem toho krásného filmu jsme sedli a skládali písničku inspirovanou odvahou a hodnotami redakce, která neuhnula před hrozbami a strachem a postavila se za to, v co věřila. Jistou nekonvenčnost a rebelii jsme chtěli zachytit i v písni. Chtěla jsem, ať písnička dokáže fungovat samostatně v mém repertoáru, zároveň ať je tam patrná inspirace tou dobou a ať je v ní cítit vzdor i naděje,“ popsala tvorbu písně Vlny Farna.

Dnešní festivalový program v poledne otevřela česko-arménská zpěvačka Pam Rabbit, která si na hudební scéně získala respekt debutovým albem I Love The Internet. Za něj ji letos jako sólovou interpretku ocenila Česká hudební akademie cenou Anděl. Stejnou cenu, tentokrát v kategorii Skupiny roku, získalo uskupení J.A.R. Deset uměleckých osobností dnes na Rock for People vystoupilo v čele s Romanem Holým a Otou Klempířem. Hudební rozmanitost festivalu dokázalo vystoupení hasičského souboru Božejáci, který hraje svižnou jihočeskou a moravskou dechovku.

Na festival dnes také zavítala i hollywoodská hvězda Keanu Reeves s kapelou Dogstar, kde hraje na baskytaru. Zejména mladší posluchači očekávají podvečerní koncert kanadské zpěvačky Avril Lavigneové, která se na hudební scéně prosadila v roce 2002 deskou Let Go, jež obsahovala hit Complicated. Hlavní hvězdou dnešního programu, a podle některých i celého festivalu, dnes večer budou rockeři z anglického Sheffieldu Bring Me The Horizon a charismatickým frontmanem Oliverem Sykesem.

Podle pořadatelů festival, který potrvá do soboty, přivítal již 35.000 návštěvníků. Organizátoři v Parku 360 pro letošní ročník navýšili kapacity areálu, a to i pro kempování a parkování.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.