Někteří voliči republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa natolik věří různým konspiračním teoriím, že nepřipustí možnost jeho porážky ve volbách. V novém díle podcastu Americký sen to říká bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Jan Kaliba. Hovoří také o nečekaném problému Kamaly Harrisové.

Podcast Americký sen s Janem Kalibou. | Video: Martin Novák

„V Americe jsem se setkal s lidmi, kteří tak obdivují Donalda Trumpa, že s ním souhlasí naprosto ve všem. I když to můžeme považovat za nadsázku, tak tito lidé vám do očí otevřeně říkají, že jsou pro popravy Trumpových odpůrců a podobně. V těchto momentech jde na člověka trochu hrůza,“ popisuje Kaliba.

Novinář je autorem knihy Zápas o Ameriku: Hlasy z rozeštvané země.  „Rozeštvanost dokládám na tom, že nyní nejsou Američané schopni shodnout se na tom nejzákladnějším – jestli měli legitimní volby a mají legitimně zvoleného prezidenta,“ uvádí novinář s odkazem na to, že Trump a mnozí jeho voliči dosud neuznali porážku republikánského kandidáta v prezidentských volbách v roce 2020.

Americký sen můžete poslouchat ve Spotify, Apple Podcast a dalších aplikacích:

Kaliba upozorňuje, že pokud Trump prohraje volby i letos v listopadu, někteří jeho příznivci výsledek opět nemusí uznat. „V USA jsem byl před dvěma měsíci, a když jsem se těchto lidí ptal, komu v případě vítězství Harrisové budou věřit – i pokud výsledky uzná soud -, říkali, že Donaldu Trumpovi,“ líčí.

Kaliba v podcastu vypráví své zážitky z cest po Spojených státech. Pobýval například na americko-mexické hranici, kterou překračují nebo chtějí překročit statisíce migrantů. Navštívil také ostrov Tangier na východním pobřeží, který se kvůli stoupající hladině oceánu postupně potápí, ale většina místních nevěří na změnu klimatu a volí tam Trumpa. „Myslí si, že se to děje hlavně kvůli erozi, a jde také o dost spirituální a nábožensky založené lidi. Jsou přesvědčení, že jim pomůže Bůh,“ vypráví novinář.

Znalec Spojených států si netroufá odhadovat, kdo bude příštím americkým prezidentem. Podle něj jsou rozdíly v průzkumech tak těsné, že to prostě nelze předpovědět. „Čerstvé průzkumy ukazují, že Harrisová si stojí dost špatně mezi odboráři. To je velká bolest demokratů. Právě na tom v roce 2016 pohořela Hillary Clintonová v takzvaném „rust belt“ neboli rezavém pásu,“ připomíná Kaliba. Jde o kdysi prosperující průmyslové oblasti na severovýchodě USA. Dělníky z míst, kde zanikl a zaniká tradiční průmysl – v Ohiu, Pensylvánii a ještě dál na středozápad, tehdy dostal na svou stranu Trump, upozorňuje zpravodaj. 

Podíl.